De 6 Search Advertising trends die je in 2017 niet mag missen

2016 is voor search advertising een veelbewogen jaar geweest. Zo hebben we de introductie van de Extended Text Ads gehad, de (her)introductie van tablet biedingen en de volgende stap genomen in mobile advertising. Daarnaast durven we steeds vaker conversie attributie toe te passen in onze campagnes. 2017 belooft ook een jaar te worden waarin we als adverteerders niet stil hoeven te zitten. Veel functionaliteiten welke in 2016 zijn geïntroduceerd worden op het moment namelijk nog lang niet ten volste gebruikt. In dit blog zetten we de 6 belangrijkste search advertising trends voor 2017 op een rij.

#1. Personalisatie

personalisatie van search advertisingPersonalisatie van search advertenties. Het is iets waar al langer tools voor beschikbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan ad customizers & countdown timers. Echter hebben we in search nooit de mogelijkheid gehad om echte tailor made advertenties te creëren op bijvoorbeeld demografische kenmerken, interessecategorieën of CRM gegevens. In 2016 is daar verandering in gekomen in de vorm van demographic targeting for search ads & customer match. Deze veranderingen geven ons de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen huidige klanten (cross- of upsell) en nieuwe klanten. Maar deze toevoegingen maken het ook mogelijk om mensen tussen de 18 – 25  jaar anders te benaderen dan mensen boven de 55 jaar.

Mijn verwachting is dat in de toekomst de jaren 2015 & 2016 bekend zullen staan als de opkomst van de gepersonaliseerde ads en dat 2017 te boek komt te staan als het jaar van de adoptie van gepersonaliseerde ads. Wil je mee doen met de big boys? Zorg dan dat je je als adverteerder verdiept in de mogelijkheden.

#2. Voice Search

Het klinkt allemaal nog heel nieuw, maar voice search is een functie welke in 2017 een vlucht gaat nemen. Waarom in 2017? De huidige ontwikkelingen binnen voice search en de devices die hiervan gebruik gaan maken spelen hier een grote rol in. Op het moment denken we bij voice search voornamelijk aan Siri en Google Now als opties waarbij we tegen onze telefoon praten. Wie doet dat nou? En wat is het voordeel? In 2017 zullen devices als Google Home, Amazon Echo & Athom Homey steeds populairder worden in huishoudens in Nederland. Deze devices werken volledig op basis van voice en dus is de verwachting dat het praten tegen een device steeds “normaler” zal worden.

Wat we hiermee kunnen met search advertising is nog lastig te zeggen. De eerste stap is waarschijnlijk het onderscheid kunnen maken tussen een voice search zoekopdracht ten opzichte van een getypte zoekopdracht.

search advertising trends: voice search

#3. Feed Management

Wij horen dit onderwerp steeds vaker voorbij komen op de werkvloer: “ja, maar daar hebben we dan wel een goede feed voor nodig” en “als we dat willen doen moet dat wel in een feed worden opgenomen”. In 2017 zal dit niet minder worden. Sterker nog; de verwachting is dat we steeds meer gaan doen op basis van feeds. Op het moment is het creëren van campagnes op basis van een feed in het e-commerce landschap vrij normaal. Dit komt waarschijnlijk doordat e-commerce partijen sowieso al een feed nodig hebben voor Google Shopping. Echter wordt hier in andere branches nog veel minder gebruik van gemaakt. Daarnaast zijn er naast campagnecreatie nog veel meer mogelijkheden met feeds. Zo wordt er nog weinig gebruik gemaakt van bidmanagement op basis van informatie in een feed of een bepaalde mate van personalisatie op basis van een feed. In 2017 gaan we dus niet alleen aan de slag met het optimaliseren van bestaande feeds, maar gaan we ook steeds vaker slimme toepassingen bedenken op basis van product feeds.

#4. Mobile advertising

Jajaja, ik weet het. Mobile advertising is elk jaar een trend en volgens iedereen mega belangrijk. 2017 is naar mijn mening toch net anders dan voorgaande jaren. In 2016 is er in veel branches een mijlpaal bereikt: het aantal mobiele zoekopdrachten is het aantal desktop zoekopdrachten definitief overstegen. Daarnaast is het sinds de wijziging van specifieke desktop, tablet en mobiele biedingen weer mogelijk om mobile only campagnes te draaien. Op het moment is mobile advertising voor veel adverteerders alleen nog een bodaanpassing. Mijn verwachting is dat in 2017 steeds meer adverteerders voor mobiel een aanpassing gaan doen in de advertentieteksten of de KPI’s waarop campagnes voor dit device wordt bijgestuurd. Ook dit sluit deels aan bij trend 1 waarbij we meer gaan werken met gepersonaliseerde advertenties.

mobile search advertising per branche
Bron: hitwise

#5. Inspelen op customer journey / conversie attributie

De customer journey gaat een steeds centraler onderdeel worden van de search strategie. Vaak beginnen adverteerders met het inzetten van search in de activatie fase. Vervolgens banen we ons een weg naar boven in het aankoopproces en kopen we in op meer generieke zoekwoorden. De verwachting is vaak dat deze generieke zoekwoorden hetzelfde presteren als de overige campagnes en dus komen we nog steeds snel tot de conclusie dat die zoekwoorden niet rendabel genoeg zijn.

Hierin speelt ook conversie attributie een grote rol. We weten inmiddels allemaal wel wat het is, wat de voordelen zijn en hoe we het inzichtelijk kunnen maken. Maar we vinden het nog lastig om het daadwerkelijk toe te passen in onze search strategie. Mijn collega Merel heeft hier vorig jaar een blog over geschreven en mijn verwachting is dat we in 2017 de volgende stap nemen door steeds vaker aparte KPI’s te hanteren voor campagnes welke inspelen op een andere fase in het aankoopproces.

#6. Nieuwe AdWords Interface

Niet echt een trend, maar als uitsmijter ligt er ook nog een update van de AdWords interface in het verschiet tegen het einde van 2017. Zoals we dat van Google kennen krijgen we ook in AdWords een simplistische interface wat erg vergelijkbaar is met de huidige interface van DoubleClick for Search. Zelf zijn we erg benieuwd naar hoe deze nieuwe interface qua flow gaat werken en of dit gepaard gaat met een aantal nieuwe AdWords functionaliteiten. We wachten het af!

Tot slot

Het search advertising landschap blijft continu veranderen. 2016 is een jaar geweest waarin heel veel updates zijn geweest en ik verwacht dat we in 2017 aan de slag gaan met slimme toepassingen met behulp van deze nieuwe functionaliteiten. Ben je na het lezen van dit blog benieuwd geworden naar hoe je deze search advertising trends in jouw voordeel kan laten werken? Laat dan een reactie achter of neem contact met ons op!

Dit blog is ook te vinden op Marketingfacts.nl