Liander: met de stroom vooruit

Liander is een netbeheerder, verantwoordelijk voor het beheer van het energienetwerk van vandaag en morgen. Dit doen ze in 6 regio’s in Nederland en zo zorgen ze ervoor dat miljoenen mensen en bedrijven toegang hebben tot gas en stroom.

+23%

brand lift

+463%

conversies

Introductie

In 2050 wil Nederland 100% energieneutraal zijn. Veel huishoudens en bedrijven zijn van plan om in de komende jaren te verduurzamen, waardoor er een toenemende vraag is naar stroom. Het energienet moet worden uitgebreid, wat voor veel overlast zorgt en daarmee voor veel klachten bij Liander.

Lianders uitdaging

Nederland zit in een energietransitie waarbij we het gebruik van aardgas afbouwen. We gaan hierdoor steeds meer stroom verbruiken en zelf opwekken. Dit vraagt om een enorme verbouwing van ons stroomnet.

Het verzwaren en uitbreiden van het net kost heel veel tijd. Doordat het moeilijk is om openbare ruimte te vinden voor onder meer alle nieuwe elektriciteitshuisjes, langzame vergunningsprocedures en een tekort aan technici lukt het niet langer om verder op te schalen. Hierdoor komt Liander vaker negatief in het nieuws en de klantenservice wordt overspoeld met klachten van klanten die de ongemakken van de transitie ervaren. Het is belangrijker dan ooit om klanten goed te informeren over de energietransitie en de rol van Liander hierin, om begrip en participatie te vergroten. Onze uitdaging is het versterken van het merk Liander en het verbeteren van het merkimago.

Strategie

Met de campagne ‘Met de stroom vooruit’ helpen we om consumenten bewust te maken van de maatschappelijke uitdagingen rondom de energietransitie en positioneren we Liander als de gids in deze transitie. We verdelen de strategie in 3 lagen:

  1. Hero: we investeren in een branding campagne om Liander en diens rol in de energietransitie te introduceren, wat resulteert in verschillende vormen van content.
  2. Hub: om de doelgroep te informeren en begrip voor de gevolgen van de energietransitie te vergroten ontwikkelen we verschillende campagnes.
  3. Hygiene: om de gidsrol van Liander te bewijzen ontwikkelen we verschillende content formats waarmee we transparantie geven in dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden zijn interviews, tips en tricks van monteurs en Q&A’s van klanten.

Campagnes

Deze strategie gieten we in ons eigen REAN-model om per fase van de klantreis de juiste keuze te maken qua kanaalinzet en boodschap. Alle content creëren we zelf in samenwerking met ons creatieve label Shoq.

  • Reach: om merkbewustzijn te vergroten adverteren via digital-out-of-home op treinstations, in winkelcentra en in supermarkten. Aanvullend adverteren we via Quantcast via connected tv en instream video.
  • Engage: om engagement te verhogen willen we Lianders verhaal vertellen en de doelgroep informeren. We maken gebruik van storytelling op Meta en display advertising om gebruikers naar de landingspagina te leiden.
  • Activate: om de doelgroep te converteren en overtuigen een energiecheck te doen, maken we gebruik van innovatieve targeting. We zetten Meta, Google Ads en Microsoft Ads in met verschillende content formats.
  • Nurture: tot slot willen we conversatie en community building stimuleren met een serie van interactieve content op Meta. Hiermee gaven we een menselijk gezicht aan onze missie, om zo motivatie en participatie te vergoten.

Liander ABRI

Resultaten voor Liander

‘Met de stroom vooruit’ is de grootste publiekscampagne uit de geschiedenis van Liander. En de resultaten liegen er niet om:

Brand lift +23%
Conversies +463% boven target
Gemiddelde sessieduur 1:03
Impressies 23,3 miljoen

Ruggero Grillo | Digital Consultant | SEA

Als bevlogen SEA-specialist helpt Ruggero verschillende opdrachtgevers bij het optuigen van succesvolle campagnes. Hij legt daarbij de focus op automatisering, optimalisatie en personalisatie.  

Harvey Goossens | Digital Consultant | Display

Programmatic, DooH en uiteraard display advertising: Harvey gaat strategisch te werk en is altijd bezig met de volgende stap om merken te laten groeien.

Sarah Lenderink | Digital Consultant | Social

Sarah is Digital Consultant in team Social. Haar grote liefdes zijn content, PR en sociale media. Ook brengt ze ervaring mee op het gebied van influencer marketing en blinkt ze uit in...