Relevante targeting voor Refurbished met AI en social automation

Refurbished is een online winkel die sinds 2016 refurbished – of gereviseerde – elektronica verkoopt. Het heeft de missie een verschil te maken in de maatschappij door bij te dragen aan een circulaire samenleving.

+427%

uitlevering

+66%

conversieratio

Uitdaging voor Refurbished

Refurbished is een scale-up die de afgelopen jaren indrukwekkende groei doormaakte. Echter, deze groei stagneerde omdat voor sommige kanalen gold dat de maximale potentie werd bereikt. Aan ons de uitdaging om nieuw verkeer naar de website te realiseren om deze potentie te vergroten, zonder grote impact op de K/O-ratio.

Strategie

We besluiten social advertising in te zetten omdat dit een geschikt kanaal is voor zowel performance als voor het genereren van nieuw verkeer. Voor het definiëren van klantbehoeften en buyer persona’s gebruiken we onze eigen AI-tool: de Unbound Power Prompter (UPP). Dit levert de volgende klantbehoeften op: de behoefte aan een betaalbare oplossing, aan duurzame producten en aan kwaliteit en betrouwbaarheid. De daarop gebaseerde buyer persona’s zijn te zien in het figuur hieronder.

Refurbished buyer persona's
Buyer persona’s Refurbished

Voor de strategie werken we op basis van ons eigen REAN-model, een marketingmodel dat synergie faciliteert tussen de vier fasen van de klantreis. We vangen eerst laaghangend fruit op in de Activate-fase, door met Dynamic Product Ads producten te tonen die bezoekers eerder op de website hebben gezien. Vervolgens zetten we in de Engage-fase een test op, waarbij we een generieke campagne testen tegenover een campagne met doelgroep specifieke advertenties.

Oplossing & implementatie

Voor het opstellen van klantbehoeften en buyer persona’s gebruikten we onze AI-tool UPP. In de tool prompten informatie van de Refurbished website en Google Analytics data. Hiermee besparen we een hoop tijd op doelgroeponderzoek.

Voor het genereren van de creatives gebruiken we Hunch, een social automation tool. Voor de ENGAGE-campagne hebben we een videotemplate ontwikkeld waarin automatisch de 5 best verkopende producten in Google Analytics worden ingeladen, een unieke feature van Hunch. Daarnaast worden per doelgroep producten getoond die het meest worden gekocht door die specifieke doelgroep, gebaseerd op een analyse van onze eigen CRM-data.

Voorbeelden van advertenties
Voorbeeld: meerdere ads met één template

Resultaten voor Refurbished

  • Gemiddelde maandelijkse traffic: 60% boven target
  • K/O-ratio: -9%
  • Uitlevering van doelgroep specifieke ads: +427% vs. generieke advertenties.
  • Conversieratio van doelgroep specifieke ads: +66% vs. generieke advertenties.

Stephanie Schönhage | Digital Consultant | Performance & Growth

Deze energieke consultant weet als geen ander hoe je van social-campagnes een succes maakt. Enthousiasmeert iedereen met haar inzet voor de sportcommissie.