Google SearchWiki: de stap van zoekmachine naar social media

Google SearchWiki is de volgende stap van Google richting social media en social search. Met Google SearchWiki wordt het mogelijk om zelf zoekresultaten te beoordelen, rangschikken en voorzien van notities. Als het aan Google ligt, bepaalt iedereen straks zelf zijn zoekresultaten met Google SearchWiki.

Google SearchWiki is niet de eerste handmatige controle van zoekresultaten
Voordat Google SearchWiki zijn intrede deed, werden door Google zelf al zoekresultaten beoordeeld. Nu is het echter niet een team van werknemers dat de beoordeling van zoekresultaten op zich neemt, maar de eindgebruiker zelf. Naast het beoordelen, rangschikken, verwijderen en notities toevoegen aan de eigen zoekresultaten, is ook te zien hoe anderen hun zoekresultaten hebben vormgegeven. Daardoor is er een nog groter element van ‘search goes social‘ terug te vinden in het nieuwe Google SearchWiki.

Google SearchWiki is niet voor iedereen
Is Google SearchWiki nu massaal te gebruiken door Nederland? Helaas… Google SearchWiki is in ieder geval niet in het Nederlands beschikbaar, maar kan wel bereikt worden door op Google.com de taal op Engels in te stellen. Door “&swm=2” (zonder de aanhalingstekens) toe te voegen aan de URL van het adres met de zoekresultaten, kan iedereen een kleine blik werpen op de mogelijkheden van Google SearchWiki.

De invloed van Google SearchWiki op zoekmachine-optimalisatie
Google SearchWiki lijkt, naast een stap richting social media, een doorn in het oog voor iedereen die zoekmachine-optimalisatie toepast. De resultaten worden immers niet meer door de bot van Google bepaald, maar door de gebruiker van Google SearchWiki.