TBPodcast 001: shownotes podcast conversie optimalisatie

Op 6 december kwam mijn droom in vervulling: de allereerste opname van de TBPodcast. In de TBpodcast shownotes van deze  aflevering neem ik je mee in de wondere wereld van customer experience optimization, oftewel CXO. Beter bekend als conversie-optimalisatie (CRO) eigenlijk. Hier hoor/lees je waarom deze dienst een rebranding heeft ondergaan, welke misvattingen er zijn omtrent conversie-optimalisatie en wat je kunt verwachten in 2019. Natuurlijk vind je hier ook de links terug naar de bronnen die we bespreken in het interview. Veel lees en luisterplezier! 

Luister hier de aflevering mee:

https://www.soundcloud.com/trafficbuilders/tbpodcast-001-shirley-van-haalem-cxo

00:00:00
Sanne Maarsingh: Hallo en leuk dat je luistert naar de TBpodcast! De podcast die kijkje geeft in de keuken van het leukste bureau van Nederland en waar je wat opsteekt over van alles wat met digital marketing te maken heeft. Gemaakt door het team van Traffic Builders. Het is vandaag 6 december, de naam achter deze stem is Sanne Maarsingh en ik ben jullie host voor deze show. Bij mij zit Dennis Hooijenga, strateeg en sidekick voor vandaag. En Dennis, vandaag is de grote dag! Onze allereerste podcast! Ik weet niet hoe het bij jou zit verder, maar ik heb wel heel erg uitgekeken naar het moment.

00:00:30
Dennis Hooijenga: Maar ik heb er ook onwijs zin in, dus dat is mooi.

00:00:32
Sanne Maarsingh: Ik vind het best wel spannend om te doen eigenlijk, en daarom extra gaaf dat dit bij jou thuis kan.

00:00:37
Dennis Hooijenga: Je had toch? Dat neemt wat spanning weg. Even lekker lunchen en dan de podcast opnemen hè.

00:00:41
Sanne Maarsingh: Hebben al wat eitjes achter de rug. Want Den, de 1 heeft een werkkamer of een studeerkamer en jij hebt een heuse studio aan huis.

00:00:48
Dennis Hooijenga: Jazeker ja.

00:00:50
Sanne Maarsingh: Dat is ideaal. Dus terwijl ik hier zit te genieten van de eerste podcast high ben ik omgeven door mijn sidekick, door Shirley en gitarenkabels, versterkers en een heuse podcastpoes!

podcast conversie optimalisatie

00:01:01
Dennis Hooijenga: Jazeker, Blue de Maine Coon mag er ook zijn. Hé Blue? (niet in beeld, red.)

00:01:05
Sanne Maarsingh: Laten we eerst eens even kijken naar de highlights van afgelopen week! Want we hebben Black Friday en weer overleefd. In Amerika was het de drukste Black Friday ooit en ik wachtte vorige week maar liefst 5 dagen op een pakketje dat ik op Taco Tuesday besteld had. En is hier in Nederland was de online koopgekte ook wel echt een succes. In Amerika lag de mobiele omzet zelfs 55 procent hoger dan vorig jaar en verrassend genoeg kwamen consumenten liever een product in de winkel ophalen en dat is eigenlijk iets wat ik achteraf zelf ook had kunnen doen.

00:01:35
Dennis Hooijenga: Ja dat was denk ik verstandig geweest als ik dat zo hoor.

00:01:39
Sanne Maarsingh: Jij was vrij trouwens vorige week, maar met Black Friday ging de helft van het bureau ook de deur uit om een Google Home te scoren bij de Mediamarkt. Die om overduidelijke redenen allang uitverkocht was.. Er was gelukkig wel genoeg aanbod van Chromecast die, als een herhaaldelijke reminder dat je net achter het net gevist had, overal in bakken te vinden waren. Ik struikelde over 4 Chromecast solostands en bakken bij de rij naar de kassa, waar we uiteindelijk 2 items afrekenen die niet eens in de Black Friday sale vielen.

00:02:07
Dennis Hooijenga: Kijk het heeft toch gewerkt dus.

00:02:09
Sanne Maarsingh: Het blijft wel een bijzonder moment om mee te maken. Wie ook genoeg over omzetverhoging te vertellen heeft is onze gast van vandaag! Ze is leuk, slim, studeerde af op online branding optimalisatie en is met haar 23 jaar onze jongste productmanager ooit bij Traffic Builders. Ze is een veelgevraagd spreker op marketing events, een favoriet bij onze opdrachtgevers en specialist op het gebied van Brand Optimalisatie en ik ben er heel erg blij dat ze deel wilde nemen aan onze eerste aflevering van vandaag. Zeker CXO-heldin Shirley van Haalem!

podcast

00:02:48
Shirley van Haalem: Wauw wat een introductie. Ik heb er veel zin in.

00:02:49
Sanne Maarsingh: Ja was dat het eerste wat ik je wilde vragen.

00:02:52
Shirley van Haalem: Ja spannend de eerste podcast.

Conversie-optimalisatie quick-wins

00:02:55
Sanne Maarsingh: Ik had dan een aantal vragen die ik aan jou had willen stellen en dan zal ik maar even beginnen met de eerste. Hoe zorg je ervoor dat, ondanks de overload aan aanbod en informatie, de bezoeker op jouw website converteert?

00:03:07
Shirley van Haalem: Ja, nou ja, de overvloed aan informatie online is natuurlijk enorm. Er is zoveel concurrentie, hoe zorg je ervoor dat ze juist bij jou converteren? En dat ze niet naar de concurrent gaan, want je hebt natuurlijk zoveel aanbod. En als je niet direct duidelijk bent als merk, dan is jouw bezoeker ook binnen 5 seconden weg. Want dat is de gemiddelde spanningsboog, dat zou je niet denken. Maar binnen 5 seconden zijn ze weg en het is natuurlijk onwijs zonde als als ze naar de concurrent gaan. Dus ja, hoe zorg je er dan voor dat ze dat ze op jouw website blijven? In mijn inziens is Brand Optimalisatie daarvoor heel belangrijk. En dat wil eigenlijk zeggen dat je echt je merk neerzet op je website. Daar komen we zo volgens mij ook nog op terug. Dus dat is een hele belangrijke, maar verder, dat je merk staat dat is 1 ding, maar je website moet ook werken. Dus hij moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Usability is daarbij heel belangrijk. Usability verbeteren dat is natuurlijk echt een korte termijn dan ga je quick-wins behalen. Optimalisatie is daarentegen op de lange termijn. Het is allebei gewoon even belangrijk om om in het vizier te houden als je met website aan de slag gaat.

00:04:13
Sanne Maarsingh: Je hebt net over quick-wins, wat wat zijn die quick-wins?

00:04:18
Shirley van Haalem: Als je die aanpast dan zie je dat meteen terug in de resultaten. Dat zijn natuurlijk de dingen waar opdrachtgevers het het liefst mee beginnen. Groot gelijk, het zit echt in de activate fase van het REAN-model, dus als je daar gaat optimaliseren zie je het heel snel terug. En bijvoorbeeld branding zit meer bovenin het REAN-model. Reach, Engage, dan ga je natuurlijk zorgen dat de mensen zich ook binden aan je merk, en dat is net zo belangrijk. Alleen dat is gewoon op de wat langere termijn.

podcast conversie optimalisatie

00:04:44
Sanne Maarsingh: Heb je daar nog een specifiek voorbeeld van? Stel ik ben een sneaker website. Wat zijn van mij dan de quick-wins?

00:04:50
Shirley van Haalem: quick-wins zou een formulier kunnen zijn. En dat je bijvoorbeeld zorgt dat je formulier goed werkt en dat het geen lang formulier is. Formulieren zijn vaak struggles voor mensen. Dus dat is vaak echt een van de dingen die we meenemen. Buttons kun je aan denken, het is eigenlijk gewoon het testen van losse elementen op je website, dus zorgen dat de bezoeker ja daadwerkelijk kan converteren.

00:05:12
Sanne Maarsingh: Heel belangrijk dat het formulier ook werkt.

00:05:14
Shirley van Haalem: Precies ja, dat het werkt en dat je niet vraagt om een heel lang wachtwoord wat vaak ook tot frustratie leidt. Dus eigenlijk alle punten die tot frustratie leiden, die wil je wegnemen.

00:05:21
Shirley van Haalem: Hoe weet je dan wat werkt?

A/B testen

00:05:28
Shirley van Haalem: Ja dat dat doen we eigenlijk met A/B-testen. Wat we dan doen, is we leggen eigenlijk een onzichtbaar laagje over de website. En dan krijgt 50 procent van het verkeer krijgt het origineel te zien van de pagina dus gewoon hoe het is. En de andere 50 procent krijgt de aangepaste versie te zien. Stel, je gaat bijvoorbeeld een button veranderen van groen naar rood, ik noem maar een klassiek voorbeeld. Dan krijgt de helft de groene en de helft de rode button te zien. Uiteindelijk na 2 of 3 weken, zien we de resultaten en dan zien we ook daadwerkelijk wat heeft gewerkt. En dat is ook statistisch onderbouwd, dus dat kunnen we significant maken. En dan zien we dus of een aanpassing wel of niet werkt. En het het grootste voordeel van AB-testen is dat je eigenlijk gewoon een speelveld hebt waarin jein principe alles kan testen. Je voorkomt ook omzetverlies, want stel je had het wel doorgevoerd en het is dus een negatief effect, dan is dat natuurlijk zonde en dan leid je omzetverlies. En door het eerst te testen, leg je het eigenlijk gewoon vast.

00:06:31
Dennis Hooijenga: En hoe weet je dan of de A/B-test een succes was? Door het aantal kijken naar de de sessies of zo?

00:06:37
Shirley van Haalem: Ja dat verschilt heel erg wat het doel is van een test. Kijk, als je bijvoorbeeld een button aanpast, dan reken je het af op bijvoorbeeld clicks, want je wil natuurlijk weten welke de meeste doorklik ratio heeft. Maar we kijken bijvoorbeeld ook altijd naar conversie ratio. Het kan natuurlijk zijn dat het wel meer clicks genereert maar dat het uiteindelijk niet zorgt voor meer conversies. Ja dan is het de vraag of je het wel of niet wil doorvoeren.

00:06:57
Dennis Hooijenga: Oké maar test je dan ook in verschillende fasen zeg maar?

00:07:01
Shirley van Haalem: Als je het REAN-model ziet, daar heb je hem weer, gaan we ‘m gewoon eventjes gebruiken. Eigenlijk zit conversie-optimalisatie of CXO eigenlijk vooral in engage en activate. Dus in engage kun je bijvoorbeeld denken aan het toevoegen van unique selling points dat is bijvoorbeeld dat je laat zien wat jouw merk uniek maakt. Dat zou een test kunnen zijn, bij wijze van spreken, en in de activate fase ga je usability punten aanpassen, frictie verwijderen uit bijvoorbeeld de conversie funnel. Om te zorgen dat de bezoeker zo snel mogelijk kan converteren.

00:07:37
Dennis Hooijenga: Interessant, interessant, want het lijkt me toch eigenlijk een soort must-have om te doen dan.

00:07:42
Shirley van Haalem: Zeker ja, mijn visie is ook dat het eigenlijk een onderdeel moet zijn van elke digital marketing strategie. Want iedere ieder merk heeft een website en de website is natuurlijk de plek om jouw merk neer te zetten. Maar dan moet hij wel goed werken. En je wil eigenlijk gewoon alles testen omdat jouw doelgroep niet over 1 kam te scheren is. Je hebt een doelgroep, maar hebt ook nog segmenten. En elk segment gedraagt zich anders en daar wil je natuurlijk wel op inspelen. En eigenlijk is het ook zo dat, je hebt gewoon bijvoorbeeld de standaard advertising kanalen en daar wordt heel veel geld in gestopt door marketeers. Alleen die vergeten vaak om dat stukje website waar de bezoeker gaat converteren te optimaliseren en dat is echt zonde.

00:08:25
Dennis Hooijenga: Maar hoe kan het dan dat ze dat vergeten? Want vaak heb ik natuurlijk als strategist die discussie tussen branding, keiharde activatie en sales, maar waar zit dit dan?

00:08:35
Shirley van Haalem: Vaak zien bedrijven dat het 2 verschillende potjes zijn, dus je hebt een potje voor advertising kanalen en een potje voor optimalisatie en daar valt bijvoorbeeld ook analytics onder. En dat werkt niet samen. Dat is zo zonde, want als je er juist samenwerking hebt met bijvoorbeeld die advertising kanalen, kun je zorgen voor een consistente merkbeleving door de hele customer journey heen.

00:08:59
Dennis Hooijenga: Dus wat zou eigenlijk de key take-away zijn voor iemand die luistert naar deze podcast en denkt ‘dat klinkt wel interessant’?

Maak het meetbaar

00:09:05
Sanne Maarsingh: Ja, vaak is het ook dat er veel misvattingen bestaan omtrent conversie-optimalisatie, waarvan eentje is dat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld de return on investment berekenen. Nou wij bij Traffic Builders hebben het wel mogelijk gemaakt om dit te doen en dat doen we ook op basis van alle test die wij hebben gedraaid. Zo kunnen wij berekenen wat het verwachte effect is op de investeringen en dat is vaak voor marketeers doorslaggevend.

00:09:30
Sanne Maarsingh: Hoe werkt dat? En hoe heb je dat voor elkaar gekregen om dat te kunnen meten dan?

00:09:34
Shirley van Haalem: Nou dat hebben we in samenwerking gedaan met Data Science, onze geliefde Maxime. Zij heeft mij geholpen. Wij hebben eigenlijk alle resultaten van alle tests die wij hebben gedraaid in een bestand gezet. En zo gezien wat het gemiddelde effect was. Zij heeft een prachtige formule geschreven en daardoor kunnen we dus nu op basis van het aantal gebruikers, het huidige conversie ratio en de conversie waarde berekenen, hoeveel tests we nodig hebben om een bepaald effect te bereiken en hoeveel maanden. Dus dat is voor ons echt een verrijking. Daar zijn we heel blij mee.

00:10:11
Sanne Maarsingh: Is dat iets wat hiervoor eigenlijk helemaal niet gedaan werd of ook niet mogelijk was?

00:10:21
Shirley van Haalem: Ja de misvatting was, is dat het niet mogelijk was en ik denk dat wij wel een hele grote stap hebben gezet om dat wel mogelijk te maken.

Online persuasion

00:10:29
Sanne Maarsingh: Ik ben heel erg benieuwd welke onderdelen van de website in relatie staan tot reacties in het brein.

00:10:35
Shirley van Haalem: Ja dat is online persuasion. Dat is een deel waar wij ons heel erg mee bezighouden bij Traffic Builders voor dat stukje strategie, want hiermee ga je delen van het brein beïnvloeden en dat klinkt heftiger dan het is. Het onbewuste deel van het menselijk brein dat is iets wat wij waar wij zelf geen invloed op hebben maar als merk kun je daar wel invloed op uitoefenen met slimme trucjes. Wij hebben ook zelf een psycholoog in huis: onze Joren (van Gilst, red.).

Links naar de serie ‘Diep in het brein van je bezoeker’

1. Diep in het brein van je bezoeker: aandacht

2. Diep in het brein van je bezoeker: zicht

3. Diep in het brein van je bezoeker: geheugen

4. Diep in het brein van je bezoeker: keuzestress

5. Diep in het brein van je bezoeker: motivatie

00:11:05
Shirley van Haalem: En het is heel handig om hem in huis te hebben want die kent alle trucs om dat te doen. We werken met beïnvloedingsprincipes en 1 daarvan is bijvoorbeeld schaarste. Nou ja Black Friday is het voorbeeld van schaarste. Iedereen wil het ineens allemaal kopen, want het is op = op en wees er snel bij. En ja, dat is eigenlijk gewoon de fear of missing out, dat is ook een principe. Die je heel goed kan toepassen op websites natuurlijk dus zet je alleen maar bijvoorbeeld op is op neer. Ja dan dan heb je al een beïnvloedingsprincipe te pakken. Je ziet dat je bijvoorbeeld 15 minuten maar hebt om je bestelling af te ronden, dat zijn allemaal kleine trucjes. Booking.com boeking is er ook heel goed in. In elke hoek staat wel iets wat aan aan aan het onbewuste deel van het brein spreekt. Super interessant ja.

00:11:54
Sanne Maarsingh: Weet  jij welk beïnvloedingsprincipe het beste werkt?

00:12:04
Shirley van Haalem: Nou dat verschilt heel erg per doelgroep en daarom testen we alles. Dus we kunnen wel een aanname doen dat bijvoorbeeld voor bepaalde doelgroepen schaarste bijvoorbeeld heel goed werkt. En als je dat A/B test en het blijkt juist een negatief effect te hebben.. Dat is ook het leuke speelveld van van het testen.

00:12:20
Sanne Maarsingh: Bij welke doelgroep werkt fear of missing out?

00:12:24
Shirley van Haalem: Dat is vaak wel bij de koopjesjagers, dus dit werkt vaak goed op sale pagina’s. Voor echte branding website zou ik het dan weer niet adviseren, maar goed, het kan het kan best zo zijn dat jij een branding website hebt, maar je doelgroep is heel actie gericht. En dan kan het weer wel heel goed werken.

00:12:40
Sanne Maarsingh: Wat zou heel goed wel passen bij een branding gerichte website? Qua beïnvloeding principes.

00:12:49
Dennis Hooijenga: Want ik kan me voorstellen dat dit wel wezenlijk anders is dan bij sales gedreven websites. Ik bedoel, sales is natuurlijk gaan kijken deze knop is nu rood die maken hun groen en het blijkt dat die 10 procent beter converteert. Maar inderdaad, met branding dan heb je natuurlijk meer over een meer informatieve laag in de website.

00:13:06
Shirley van Haalem: Ja zeker daar is content heel belangrijk in. En 1 van de dingen, dat is dus ook een beinvloedingsprincipe, dat is sympathie. Dus als jij als gebruiker sympathie hebt voor een merk dan zul je ook sneller daar converteren. En dan kun je bijvoorbeeld denken aan: laat de gezichten zien die achter je bedrijf zitten schrijft bijvoorbeeld blogs om de bezoeker te inspireren dat zijn allemaal dingen die je kan doen om te zorgen dat de bezoeker sympathie voor jou heeft ja en dat is ook weer beïnvloedingsprincipe dus dat is wel tof.

Branding optimalisatie

00:13:35
Sanne Maarsingh: Heb je een idee voor onze luisteraars die een e-commerce website hebben en een brandingtest willen uitvoeren?

00:13:41
Shirley van Haalem: Ja ja we hebben verschillende e-commerce opdrachtgevers en we draaien daar regelmatig tests. Het leuke aan e-commerce is dat je heel gauw resultaat ziet en dus ook voor branding tests. Wat we veel doen is bijvoorbeeld Unique Selling Points toevoegen. Die noemde ik net ook al. Maar als je Unique Selling Points toevoegt, let dan wel op wat echt goed past bij merk. Wat we heel vaak zien is dat er unique selling points op de website komen als ‘we zijn de goedkoopste’, ‘vandaag besteld morgen in huis’ bij wijze van spreken. Ja dat maakt jou merk niet per se uniek, want jouw concurrent roept dat ook. Kijk eigenlijk gewoon wat maakt jou echt uniek. Waarom kopen bezoekers bij jou? Wat voor gevoel wek je op bij je bezoekers? Stel de bezoeker de vraag ‘What’s in it for me?’ dus als je die met je USP’s kan beantwoorden dan ben je daar eigenlijk.

00:14:29
Dennis Hooijenga: Maar het is ook best wel lastig tegenwoordig want je hebt een soort van als je als je een webshop hebt en je bent echte een succesvolle retailer, dan kun je er bijna niet onderuit om dingen te benoemen als inderdaad in die is vandaag dus voor neefje besteld, morgen in huis. En noem maar op, hier zijn er natuurlijk een legio aan.

00:14:49
Shirley van Haalem: Ja en bijvoorbeeld Coolblue die heeft ook wel die USP’s. Maar die hebben snelle levering. En die hebben gratis verzending. Maar dat noemen zij niet als hun USP’s, want hun belangrijkste USP is alles voor een glimlach en de beste service. Kijk, ze benoemen het wel op hun website, alleen dat is niet datgene wat het meest prominent naar voren komt. Dat doen zij heel goed. Zij weten wat hen uniek maakt en dat brengen ze naar buiten door middel van hun website ja.

00:15:16
Dennis Hooijenga: En hoe zou een klant dat moeten doen? Een luisteraar die die dus een retail website heeft, of e-commerce website heeft, hoe zou die dat moeten aanpakken?

00:15:27
Shirley van Haalem: Nou als je geen USP’s hebt, sowieso toevoegen, maar denkt wel meteen ook goed na over de inhoud ervan. Het kan best wel zo zijn dat het voor jouw doelgroep wel werkt hè, dus die snelle levering en dat dat voor hun juiste de doorslag kan geven. Dus dat voorbeeld bol.com, dat is wel hun USP. Maar test het. Test alle mogelijke USP’s die je kan bedenken. Ga even met je team zitten, ga brainstormen: wat maakt ons nou uniek? Waarom koopt mijn doelgroep bij mij? En nou ja, als je dat weet: ga dan gewoon testen. En wat ik zeg als je ze niet hebt, sowieso te doorvoeren. Toevoegen. En dan kun je bijvoorbeeld denken aan dat je ze vastmaakt aan de navigatiebalk zodat ze over de hele website terugkomen. Dat zie je heel vaak, met van die vinkjes. Of op de productdetail pagina of kijk wat goed werkt voor jouw bezoeker.

00:16:17
Dennis Hooijenga: Ja. Helder.

00:16:18
Shirley van Haalem: Ik kan niet een gouden tip geven, omdat je eigenlijk alles moet testen. Dat is wel een beetje de clou van dit verhaal.

00:16:24
Dennis Hooijenga: En het is ook natuurlijk lastig, want tegenwoordig is, wat ik heel veel zelf hoor bij mijn klanten, iedereen wil de nieuwe Coolblue worden in zijn of haar marktsegment.

00:16:36
Shirley van Haalem: Ja, succes! Nou ja wat Coolblue gewoon heel goed doet en dat is net als bij een Bol.com, die testen alles en het is een goeie website omdat ze weten wat werkt voor jou als gebruiker. Dus dat is de key,  dat is  dat zij echt een experiment cultuur hebben.

00:16:52
Dennis Hooijenga: Eigenlijk is dat best wel mooi. Wij snappen dat, als professionals wij kijken daar zo naar met die bril, maar echt mooi hoe iedereen die dat natuurlijk op die manier niet ziet, dat toch een fantastische website vindt.

00:17:07
Shirley van Haalem: Mmm. Ja, ja, omdat het gewoon het ligt er en het is gewoon goed en het werkt goed dus dan zien ze dat als een best practice. Ja ik vind best practice eigenlijk ook een beetje een buzzword. Ik was laatst op een congres en daar gingen ze elke keer als iemand het woord best practice zei, kreeg die een minpunt zeg maar, dus het wordt zo vaak gebruikt. Maar je kan wel zeggen van ‘we doen alles hetzelfde als Coolblue’ maar misschien werkt het wel helemaal niet voor jouw gebruiker. Dus ja, kijk gewoon wat past bij jouw merk want niet alles wat bij coolblue zo is, dat hoeft voor jouw merk te werken maar kijk vooral ook wat past bij jouw doelgroep. En daarom moet die gebruiker ook echt centraal staan in je strategie.

00:17:45
Dennis Hooijenga: Ja ik vind het goed dat je dat je dat echt benadrukt nog inderdaad. Dus lieve luisteraars: wees geen Coolblue, maar wees daar gewoon voor je klanten.

Van CRO naar CXO

00:17:53
Shirley van Haalem: Jazeker. Wij van Traffic Builders zijn onlangs een naamsverandering ondergaan, de afdeling. Wij heetten eerst conversie-optimalisatie, of CRO zoals velen het misschien kennen. Maar dat dekt de lading niet eigenlijk want dat is heel erg gericht op conversie. Nou ja, uiteindelijk wil iedereen natuurlijk meer conversies, top, prima. Alleen het middel om dat te bereiken is door je gebruikers centraal te stellen en dat hebben we nu gedaan door de naam te veranderen naar customer experience optimization, CXO.

00:18:24
Dennis Hooijenga: Ja dat dat ding dat dekt denk ik ook veel meer de lading.

00:18:27
Shirley van Haalem: Zeker. We gebruiken wel nog steeds CRO omdat de markt dat kent op die manier, maar onze visie is wel echt dat het heel belangrijk is om om die gebruikers centraal te stellen want die is uiteindelijk degene die zorgt voor jouw conversies.

00:18:41
Sanne Maarsingh: Is dat ook het grote verschil tussen CRO en CXO?

00:18:45
Shirley van Haalem: Ik denk dat bij CXO echt een stuk branding komt kijken. En CRO focust zich toch wel heel erg op de usability van de test. De button kleuren zoals we ‘m allemaal kennen. De standaard elementen testen en dat doen we ook nog steeds want dat is heel belangrijk maar, dat is er korte termijn. En ik denk dat CXO zich wel echt focust op de langere termijn ja.

00:19:06
Sanne Maarsingh: We zitten nu al in december en de goedheiligman is net gisteren het land uit vertrokken. En het Traffic Builders kerstdiner is ook al weer in zicht en je had het over personalisatie denk je dat dit een trend wordt die zal doorzetten in het komende jaar?

00:19:20
Shirley van Haalem: Ja zeker ja. Dat blijft ook een buzzword, personalisatie. Het is geen minpunt, het is wel echt een hele mooie trend. Want het wordt ook steeds gemakkelijker met de verschillende tooling die we gebruiken om dat makkelijk in te zetten voor voor onze opdrachtgever. Nou, wat eigenlijk het grote verschil is tussen personalisatie en het standaard AB-testen zoals we dat kennen is dat je eigenlijk een unieke ervaring biedt aan jouw segmenten, doelgroep, kan ook zelfs 1 op 1. Als je bepaalde dingen weet, zoals als je zorgt dat je website goed wordt doorgemeten, je kan verschillende segmenten onderscheiden. Door een unieke ervaring te bieden. In plaats van elementen te testen ga je echt gericht op die gebruiker dus dat past wel heel goed in het plaatje van CXO.

00:20:06
Dennis Hooijenga: Een voorbeeld is, als je bijvoorbeeld vanuit een een SEA advertentie komt en je hebt gezocht op merknaam. Dat je dan een andere website te zien krijgt dan degenen die echt actie gericht zoek zoekopdracht hebben gedaan. Dat is een voorbeeld van personalisatie. Nou was er bijvoorbeeld kopen in staat als je zegt auto kopen nou dat is aardig intentie die daar al in zit en dan heb jij niets aan alle branded content. Dan ben jij veel gerichter dan heb je meer aan een formulier direct. Terwijl als jij zoekt naar ‘Autos vergelijken’ dan wil je je hele andere content zien dus. Gesplitst op de data die er is gaan we kijken welke welke past het beste bij welk segment? En dat super is interessant en het is eigenlijk al een tijdje een trend. Maar dat gaat zich in 2019 zeker voortzetten ja.

Afsluiting

00:20:59
Dennis Hooijenga: Nou Shirley, echt super dankjewel! Dank je wel voor je komst en echt een leuk verhaal, ook ik heb ook weer veel opgestoken. Maar als we naar de luisteraar nog 1 uitbrander mee mogen geven over CXO. Wat is dan datgene waar ze in 2019 de ogen voor open moeten houden?

00:21:16
Shirley van Haalem: Ja ik denk gewoon voor CXO in het algemeen, dus waar we het net over hadden, dat het vaak wordt vergeten. En dat is echt zonde! Want ja dit zou een onderdeel moeten zijn van elke digital marketingstrategie. Als je je bezoeker echt kent dan dan kun je voor hen gaan optimaliseren en dan pas ga je die conversies ook echt binnenhalen. Ja, vraag zeker een een gratis ROI berekening aan bij Traffic Builders, dan kunnen we kijken wat we voor jullie kunnen doen.

00:21:42
Sanne Maarsingh: Ha, die heeft ze erin gefietst hoor!

00:21:44
Sanne Maarsingh: Nou mooi, Shirley, hartstikke bedankt voor je komst en gaaf dat je mee wilde werken aan onze eerste aflevering van de TBpodcast.

00:21:52
Shirley van Haalem: Ik vond het superleuk.

00:21:54
Dennis Hooijenga: Mooi dank je wel.

00:21:55
Sanne Maarsingh: Alsjeblieft. Nou liever luisteraar! Onwijs bedankt voor je tijd en het luisteren naar de eerste aflevering van een podcast. Ik wil Shirley van Haalem onwijs bedanken voor haar bijdrage en mocht je nou meer willen weten over het optimaliseren van je website of het hele gesprek rustig willen nalezen dat kan, ik zal een verwijzing zetten naar de verschillende blogs van Shirley en haar collega Joren. En de volgende keer gaan we het hebben over het REAN-model met niemand minder dan the Boss himself: Wolter Tjeenk Willink! Voor nu wensen Dennis en ik je een hele fijne ochtend, middag of avond, stay tuned!

00:22:30
Dennis Hooijenga: Tot de volgende keer.

podcast conversie optimalisatie
Shirley van Haalem, Sanne Maarsingh en Dennis Hooijenga

 

Bedankt voor met meelezen en luisteren naar de allereerste aflevering van de TBPodcast! De komende tijd gaan we lekker verder tweaken en vinden we vanzelf onze eigen sound. Wie weet hebben we de volgende aflevering wel een intro-tune! Mocht je nou denken, “dit is echt een onderwerp wat ik zou willen beluisteren als het door Traffic Builders besproken wordt”, stuur het vooral naar me door of laat een reactie achter onder deze shownotes. Zoals beloofd: hieronder een lijstje met blogs die aansluiten op dit gesprek.

https://www.traffic-builders.com/optimaliseren-contact-over-bedankpagina/

https://www.traffic-builders.com/brand-optimalisatie-onderzoek/

https://www.traffic-builders.com/2017-een-succesvol-conversie-jaar/

https://www.traffic-builders.com/brand-design/

https://www.traffic-builders.com/meer-conversies-focus-op-brand-optimalisatie/