Social media: Nieuwe trends en ontwikkelingen
Nu we al enige tijd in 2020 zitten, is het tijd om vooruit te kijken naar de rest van het jaar. Wij gaan er in dit blog dieper op in, zodat 2020 jouw jaar kan worden op het gebied van social media.
Terugblik
Social media is een onderdeel van online marketing dat nooit stil staat. Enkele ontwikkelingen van de afgelopen periode:
- De introductie van Pinterest advertising. Het werd in 2019 in Nederland geïntroduceerd en na enkele testmaanden voor iedereen beschikbaar gesteld. Pinterest advertising blijkt vooral een geschikt brandingkanaal te zijn. De advertenties zijn amper van de organische posts te onderscheiden, maar blijken toch zeer effectief. Wil je meer te weten komen over Pinterest advertising? In dit blog over Pinterest ga ik dieper in op de advertentiemogelijkheden die Pinterest te bieden heeft.
- Influencers als Brand ambassadors. Influencers worden niet meer voor losse projecten ingezet, maar zijn steeds vaker vaste brand ambassadors voor merken. Een samenwerking die zowel voor de influencers als het merk voordelen biedt. Voor de influencer betekent het minder wisselende samenwerkingen waardoor geloofwaardigheid behouden wordt. Hierdoor wordt de gemaakte content als meer authentiek ervaren, wat voor het merk resulteert in aanhoudende in plaats van periodieke sales.
- De opkomst van TikTok. Een ontwikkeling die bij de meeste marketeers niet direct op de radar stond, was de opkomst van TikTok. TikTok, ook wel bekend als het voormalige Musical.ly is enorm populair onder de jeugd. Het was in 2018 in Nederland de meest gedownloade App en het neemt nog steeds toe in populariteit. Een serieuze concurrent voor Snapchat, aangezien TikTok zich ook op het jongerensegment richt.
- Veranderingen op Facebook & Instagram. Instagram en Facebook staat bol van de aanpassingen en veranderingen. Dan hebben we het niet alleen over de advertentie-interface die zeker 3 keer geüpdatet is. Canvas Ads werden Instant Experiences, Adset Budgets werden afgeschaft en zelfs de likes op Instagram hebben het in een aantal testlanden zwaar te verduren gehad. Facebook is een update-trend gestart waarvan we denken dat het einde nog lang niet in zicht is.
Kansrijke social media trends
De social media trends van 2020 zullen voor de meeste van jullie niet uit de lucht komen vallen. Deze ontwikkelingen waren vaak al zichtbaar.
Stories, stories en nog meer stories
De manier waarop we content consumeren en de soort content die we consumeren, zijn veranderd. Waar de social media-kanalen de afgelopen jaren in het teken stonden van de beste kant van jezelf laten zien, is imperfectie de nieuwe norm geworden. We kijken graag naar het echte leven, wat ook verklaart waarom vlogs, maar met name Stories veel groter worden. Stories geven inzicht in dat echte leven, doordat het momentopnames zijn. Door deze verandering gedragen we ons ook anders op de social media-kanalen.
Voor de marketeers onder ons betekent dit een mindset switch. Er zal nog meer nadruk op Instagram Stories-advertenties komen en je zult ook op organisch gebied een strategie moeten bedenken voor variërende content die echt aanvoelt. Tip: het geven van een kijkje achter de schermen of het gebruiken van user-generated content kan hier bij helpen.
De opkomst van TikTok en andere advertentieplatformen
Zoals ik aangaf, is de populariteit van TikTok het afgelopen jaar, met name onder het jongerensegment, enorm toegenomen. Het is dan ook niet raar dat de advertentiemogelijkheden voor dit kanaal niet lang op zich hebben laten wachten. Op TikTok kun je je doelgroep bereiken met verticale advertenties die op bereik ingekocht dienen te worden. De targetingmogelijkheden zijn nog beperkt, maar hier zal vast snel verandering in komen. Adverteren op TikTok is helaas nog niet voor iedereen beschikbaar. Wil je adverteren? Dan dien je eerst je gegevens bij TikTok achter te laten waarna zij contact met je opnemen.
Naast TikTok zijn er ook andere advertentieplatformen bijgekomen. Deze kanalen zijn niet opgezet als een social media-kanaal, maar bieden wel soortgelijke advertentiemogelijkheden omdat ze dagelijks een groot aantal actieve gebruikers aantrekken. Een bekend voorbeeld is Twitch, een live-streaming platform voor gamers, waar wereldwijd dagelijks meer dan 15 miljoen actieve gebruikers bij elkaar komen.
Gaat influencer marketing veranderen?
Het antwoord op deze vraag zal vast geen verrassing voor je zijn; ja, influencer marketing gaat veranderen. Het is inmiddels een volwaardige vorm van marketing, maar dat betekent niet dat het er altijd hetzelfde uitziet. De laatste jaren zijn er heel wat grote influencers ten tonele verschenen; het is echter de vraag of ze ook allemaal bekend blijven. De grote voordelen van influencer marketing zijn onder andere het bereiken van specifieke niches en de geloofwaardigheid van de influencers. Grote influencers hebben echter vaak zoveel volgers dat ze de niches overstegen zijn. Daarnaast verliezen ze een deel van hun authenticiteit wanneer ze te veel samenwerkingen aangaan. De focus zal in het influencer-segment dus steeds meer op de micro-influencers komen te liggen; een trend die al een tijd zichtbaar is.
Een nieuwe verandering in influencer marketing is de strengere regelgeving. Influencer marketing is een vorm van reclame waardoor influencers zich aan de reclamecode moeten houden, daarnaast zijn agencies verplicht influencers erop aan te spreken als ze zich hier niet aan houden. Op YouTube gaat deze regelgeving nog een stapje verder. Zo moeten vloggers met een groot bereik zich verplicht aanmelden bij Kijkwijzer, zodat video’s van de kijkwijzerpictogrammen kunnen worden voorzien.
Podcasts, oftewel het nieuwe YouTube
2019 was ook het jaar waarin de meeste influencers zich op een nieuw platform stortten en aan de slag gingen met podcasts. Podcasts hebben namelijk het voordeel dat ze net zoals audiobooks overal geconsumeerd kunnen worden; tijdens je woon/werkverkeer, tijdens het schoonmaken en tijdens het sporten. Bovendien bieden podcasts influencers de mogelijkheid om het gesprek met hun volgers aan te gaan en om over onderwerpen te praten waarbij het creëren van interessante visuals moeilijker is. De opkomst van de podcast is bij marketeers niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn er inmiddels al een aantal advertentiemogelijkheden voor podcast beschikbaar; je kunt bijvoorbeeld een podcast sponsoren of in de podcast zelf adverteren. Meer informatie over podcasts vind je in de blog die mijn collega Lotte schreef.
Key-take-aways social media
Wil je social media op de juiste manier inzetten? Neem dan de volgende take-aways mee in je planning:
- Houd in je contentkalender voor de organische social media posts rekening met Stories. Zorg dat je op Stories relevante content deelt die niet alleen bestaat uit marketingbeelden, maar ook inzicht geeft in jouw bedrijf of producten. Stories speelden al een belangrijke rol, maar nu er minder nadruk op de feeds zelf komt te liggen, zal deze rol alleen nog maar groter worden.
- Blijf niet hangen in de traditionele social media advertising-kanalen. Natuurlijk zijn kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn nog steeds erg succesvol, maar afhankelijk van je doelstelling zijn kanalen als Snapchat, Pinterest en TikTok ook een optie.
- Influencer marketing zal in 2020 nog steeds een belangrijke vorm van online marketing zijn, maar het succes van je campagne is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Ga je voor kortstondige campagne met micro-influencers, of wil je liever een grote influencer als merkambassadeur? Houd rekening met de reclamecode, want nu het een volwaardige marketingvorm is, worden de regels ook steeds strenger.
Jouw social strategie een boost geven?
Mocht je na dit artikel met mij of een van de andere social consultants willen sparren of meer te weten komen over hoe wij je verder kunnen helpen? Hier vind je alle relevante informatie.