Sociale netwerken verslavend?

Sociale netwerken, een opkomend medium voor adverteerders, zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de internetcultuur. Toch zijn ze niet zonder gevaar: verslavingsgevoelige mensen moeten oppassen met het gebruik van sociale netwerken.

Sociale netwerken, zoals Facebook en Hyves, moeten vermeden worden door verslavingsgevoelige mensen. Zo stelt een Brits onderzoek. Steeds meer mensen schijnen last te krijgen van “friendship addiction”. Ongeveer 10 procent van de bevolking zou gevoelig voor deze verslaving zijn. Mensen die hieraan lijden, hebben de dwangmatige neiging om iedere dag nieuwe vrienden toe te voegen aan hun eigen sociale netwerk. Lukt dit niet, dan gaan deze mensen ander buitensporig gedrag vertonen. Net zoals alcoholisten uit de kroeg zouden moeten blijven, kunnen deze ‘vriendenverslaafden’ zich volgens expert David Smallwood beter niet meer vertonen op sociale netwerken.

Brede impact van sociale netwerken op verslaafden
Sociale netwerken brengen meer teweeg bij deze verslaafden dan slechts een drang om vrienden toe te voegen. Zo zouden deze verslaafden ook buitensporig gedrag vertonen om zich als ‘succesvol’ te presenteren. Door dure kleren en goederen te kopen en foto’s hiervan toe te voegen aan hun profiel, willen verslaafden zich presenteren als succesvol. Deze mensen meten hun eigen succes ook sterk aan het aantal vrienden dat ze hebben op sociale netwerken.

De goede kant van sociale netwerken
Sociale netwerken hebben echter ook goede kanten. Zo zouden ouderen juist baat hebben bij het gebruik van Hyves of Facebook. De kans op een sociaal isolement, waarvan de mentale gevolgen in Groot-Brittannië alleen al leiden tot 77 miljard pond aan extra ziektekosten, wordt voor deze groep kleiner door het gebruik van sociale netwerken.

Sociale netwerken blijven mateloos populair
Sociale netwerken blijven groeien in populariteit: Facebook heeft 60 miljoen gebruikers en krijgt er wekelijks twee miljoen bij. Hyves telt sinds 1 oktober 2004 ruim 7,6 miljoen geregistreerde leden. Ook als marketingkanaal worden sociale netwerken steeds populairder. Vorige week nog kwam in het nieuws dat Google meer wil gaan doen met advertentiemogelijkheden van sociale netwerken. Net als andere verslavende middelen, is dit medium volledig ingeburgerd in de hedendaagse samenleving en absoluut een interessant marketinginstrument. Wordt het dan misschien tijd voor een gezondheidswaarschuwing op de startpagina’s van de sociale netwerken?