Het traineeship: de tweede lichting

Sinds september 2016 hebben we vier nieuwe talenten in huis. In het eerste interview kun je lezen hoe zij na vijf weken ervoor stonden. Het traineeship online marketing is geen makkie: dertien weken, acht disciplines en een strak werkschema. Gelukkig ging het hen goed af en ik ben dan ook erg benieuwd hoe zij het traineeship ervaren hebben. Het traject loopt bijna af en daarom ga ik in gesprek met Remko Nugteren, the Godfather van de trainees. Eens zien wat hij te zeggen heeft over de afgelopen maanden.

Remko-NugterenRemko, jij bent als operationeel directeur verantwoordelijk voor dit traject. Waarom organiseert Traffic Builders dit traineeship? 

“Begin 2016 ben ik het traineeship online marketing gestart om de instroom van jong talent te bevorderen voor onze organisatie. We merken dat er veel vraag is naar goede consultants en dat het lastig is om deze te vinden in de markt. Het grote voordeel van een traineeship is dat we de talenten kunnen opleiden op onze, kwalitatieve, Traffic Builders manier.”

Waarom bieden wij een traineeship en kiezen we niet voor een groep afstudeerstagiars?

“Een afstudeerstage is gericht op 1 onderwerp voor een langere periode. Een traineeship is gericht op alle disciplines voor een korte periode. Dat heeft voor beide partijen voordelen. Vinden ze het leuk, dan zijn wij blij. En vinden wij de trainees leuk, kunnen ze blijven!”

Het traineeship duurt 13 weken, waarin de trainees langs alle disciplines lopen. Hoe zag de planning er dit keer uit? 

“Vooraf zag het schema er als volgt uit:

 • Week 36: introductie REAN en SEA
 • Week 37: discipline SEA
 • Week 38: examen & opdrachten
 • Week 39: discipline display / social
 • Week 40: discipline SEO
 • Week 41: discipline CO
 • Week 42: discipline WA
 • Week 43: sales & accountmanagement
 • Week 44: handboek online marketing
 • Week 45 t/m week 47:  ondersteuning afdelingen
 • Week 48: eindpresentatie

In de praktijk hebben we het een en ander geschoven. De trainees zijn in week 44 al gestart met ondersteunen van de verschillende afdelingen. Ook hebben zij al eerder een keuze gemaakt tussen de verschillende disciplines.

Om je een beeld te geven van de disciplines: bij SEO starten ze de workshop met het laten zien van de site van een opdrachtgever. Hierover krijgen de trainees theorie en uitleg. Vervolgens wordt aan het eind van de week gevraagd om een verbeterplan te schrijven. Dit verbeterplan wordt daarna gepresenteerd aan een aantal SEO consultants. Spannend en leerzaam tegelijk!”

Aan welke onderwerpen besteden de trainees de meeste aandacht? 

“Het is de bedoeling dat zij aan alle onderwerpen evenveel tijd besteden. Maar afhankelijk van interesses en persoonlijke voorkeuren hebben de trainees de ruimte om meer te investeren in sommige onderdelen. We merkten dat de trainees het heel leuk vonden om kennismakingsrondes te houden met hun nieuwe collega’s.”

traineeship-tweede-lichting
De tweede lichting trainees: Jessica, Sharon, Sem en Tim. (van links naar rechts)

 

Welke feedback heb je meegenomen van de eerste lichting?

“Uit de feedback van de eerste lichting kregen we vooral te horen dat de trainees in de eerste weken een overload aan informatie kregen. Daarom hebben we bij de tweede lichting een  korte onderbreking na de eerste 2/3 weken ingelast. De indrukken die ze in het begin opdoen zijn veel. Ze moeten, naast al deze workshops/trainingen, ook kennismaken met alle medewerkers en een aantal opdrachten doen. Dat is natuurlijk veel werk. Een rustmoment heeft denk ik geholpen.”

Dit jaar heeft Traffic Builders een groot deel van de minor Online Marketing verzorgd bij Windesheim Flevoland. Hoe was het voor de trainees om weer in de schoolbanken te zitten?

“Onze consultants hebben dit jaar ook flink een aantal colleges gegeven op de Hogeschool. Voor de trainees een ideaal moment om aan te sluiten en op die manier nog meer kennis op te doen over online marketing. Ze vonden natuurlijk dat ze veel meer wisten dan al die studenten, maar even terug naar school roept toch herinneringen op!”

De eerste lichting rondde dit voorjaar het traineeship af. Zij kozen unaniem voor de afdeling SEA. Uiteindelijk hebben Rob en Cliff een functie als online advertising consultant gekregen en heeft Bas besloten zich op het ondernemerschap te richten.  De tweede lichting was flink verdeeld. Had je dit van tevoren al ingeschat?

“Tijdens de intakegesprekken vragen we naar interesses van de kandidaten. Op voorhand hebben ze vaak een idee wat hen het leukst lijkt. Tijdens het traineeship bespreken we tweewekelijks de voortgang en vraag ik hen ook naar hun voorkeuren. In dit geval waren de keuzes vooraf ook de juiste gebleken. Helaas was er niet voor elke consultant plek op de gekozen afdeling en moeten we afscheid nemen van Sharon. Natuurlijk helpen we haar bij het vinden van een mooie baan en houden we haar in de toekomst zeker in de gaten ;).”

Tot slot

Heb je interesse in het traineeship online marketing? Meld je dan aan voor de informatiemiddag op 15 december. De teller staat op 56 aanmeldingen en de start zal plaatsvinden in februari 2017.