Xing beconcurreert LinkedIn: steeds meer leden

De zakelijke netwerksite Xing wordt steeds populairder, met name in Duitsland, Duitssprekende landen, Turkije en Spanje. Het aantal gebruikers steeg, evenals gebruikers die voor aanvullende diensten willen betalen. Uit de vrijgegeven halfjaarcijfers blijkt dat de omzet steeg met 20 procent naar 25,86 miljoen.

In Nederland is de Europese zakelijke profielensite LinkedIn met voorsprong dé plek om als professional een social media-profiel aan te maken en bij te houden. Xing, van oorsprong een Duits bedrijf, heeft hier een beduidend kleiner marktaandeel. Maar op de achtergrond is Xing wel met een opmars bezig.

Xing krijgt steeds meer betalende gebruikers

Opvallend: in de afgelopen zes maanden groeide het aantal leden dat een premium lidmaatschap afsloot met 18%. In deze periode kwamen er 31.000 betalende leden bij. Totaal heeft Xing nu 718.000 leden met een betaald abonnement. De omzetstijging is overigens niet alleen het gevolg van betalende leden; ook uit nieuwe vormen van e-recruiting en advertenties op de site worden inkomsten gegenereerd.

Xing’s omzet uit betalende leden kwam met een groei van 18% uit op 20,59 miljoen euro. E-recruiting leverde 2,23 miljoen euro op (stijging van 34%). De advertentieomzet bedroeg 1,65 miljoen euro (stijging van 50%).

Xing populair in Duitsland, Spanje, Turkije

De Europese concurrent van LinkedIn is met name populair in Duitsland, Duitssprekende landen, Turkije en Spanje. Van het totaal aantal leden komen er 4,07 miljoen uit de Duitssprekende landen. In Turkije en Spanje groeide het aantal gebruikers het laatste half jaar met respectievelijk 64% en 40%. Xing heeft in totaal nu 9,63 miljoen gebruikers. Het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er maar liefst 460.000 leden bij.

Hoe zet je een sociaal netwerk in?

LinkedIn en Xing zijn vormen van zakelijke sociale netwerken. Andere bekende voorbeelden van sociale netwerken zijn Facebook, Hyves, Twitter, Netlog en Youtube, waar bedrijven zich ook in toenemende mate actief – en met een doordachte strategie – profileren. Uit het onderzoek van Social Media Monitor 2009 bleek nog wel dat social media vaak slechts campagnematig worden ingezet, en vaak niet worden toegepast als constant aanspreekpunt voor de doelgroep. Een andere conclusie was dat dat de social mediapaginas die zijn ingezet voor een (inmiddels afgeronde) campagne vaak weinig activiteit vertonen.