Zoekmachines groot mysterie voor Britten

Zoekmachines: hoe werken ze precies? De Britten zullen niet snel antwoord geven op deze vraag, zo blijkt uit de onlangs uitgevoerde ‘Online Search Matters Survey’ die is gedaan in opdracht van FastHosts onder 1636 Britten. Uit dit onderzoek kwamen enkele interessante gegevens naar voren over de mysterieuze wereld van de zoekmachines.

Zoekmachines zijn in Groot-Brittannië volledig ingeburgerd. Vrijwel alle Britten maken er gebruik van. Voor 20% van de Britten zijn deze zoekmachines echter volledig onbegrijpelijk. Volgens 5% worden zoekresultaten zelfs volledig willekeurig opgesteld. Britse mannen hebben er overigens net iets meer kaas van gegeten dan de vrouwen. Exacte cijfers zijn helaas niet beschikbaar over dit verschil in kennis over zoekmachines.

Organische zoekresultaten belangrijker dan advertenties in zoekmachines
De organische zoekresultaten worden door de Britten meer vertrouwd dan de advertenties in zoekmachines. Daarmee verschillen de Britten waarschijnlijk weinig van de rest van de wereld. Een derde vindt zoekmachine-advertenties minder waard en minder bruikbaar. Tweederde van de Britten kijkt in de zoekmachines eerst naar de organische zoekresultaten en een derde negeert de advertenties in de zoekmachines volledig. Vrouwen zijn ook hierin anders dan mannen: 40% van de vrouwen tegenover 35% van de mannen kijkt totaal niet naar de advertenties in zoekmachines.

Zoekmachines zijn overigens waarschijnlijk voor veel mensen een raadsel, niet in het bijzonder voor de Britten. Het onderzoek naar zoekmachines is toevallig uitgevoerd onder Britten, vandaar deze resultaten. De vraag is echter: is het belangrijk dat mensen weten hoe zoekmachines werken? Het is immers belangrijker dat mensen weten hoe ze met een zoekmachine moeten omgaan. Dat organische resultaten meer worden vertrouwd dan advertenties, is ook al geen groot nieuws. Die tendens heerst onder vrijwel alle gebruikers van zoekmachines.