Adverteren in Google AdWords met telefoonnummer: wel of niet doen?

Adverteren in Google AdWords met een telefoonnummer wordt in Nederland weinig toegepast. In Amerika (waar alles een stapje voor lijkt te lopen) Gebeurt het vaker. Bedrijven voegen in de beschrijving van hun advertentie in Google AdWords een telefoonnummer toe in de hoop dat mensen niet klikken, maar direct bellen. Dat bespaart namelijk de kosten van een klik, dus zou het goedkoper moeten zijn. Toch is het niet verstandig om met een telefoonnummer te adverteren in Google AdWords.

Adverteren in Google AdWords met telefoonnummer jaagt kosten omhoog
Waarom is adverteren in Google AdWords met een telefoonnummer dan niet verstandig? Ten eerste vanwege de kostenbesparing die uiteindelijk geen kostenbesparing is. Toegegeven, een telefoontje dat niet leidt tot een klik betekent een klik minder en dus minder kosten (je betaalt immers per klik als je adverteert Google AdWords). Die klik die niet plaatsvindt, beïnvloedt echter je CTR. En een lagere CTR betekent een lagere Quality Score. Door de lagere Quality Score kunnen twee dingen gebeuren:

  • Je advertenties komen lager te staan, of
  • je betaalt meer om op dezelfde positie te adverteren.

Google AdWords zorgt er met de Quality Score namelijk voor dat de meest relevante advertenties worden getoond. Hoe meer er op een advertentie in Google AdWords geklikt wordt, hoe relevanter Google zal ‘denken’ dat de advertentie is. Uiteindelijk betaal je dus meer om op hetzelfde niveau te kunnen blijven adverteren in Google AdWords.

Een telefoonnummer neemt schaarse ruimte in in je advertentie in Google AdWords
Een advertentie in Google AdWords bestaat uit een titel van maximaal 25 karakters en twee beschrijvingsregels die ieder uit maximaal 35 karakters bestaan. Een telefoonnummer bestaat minimaal uit 10 cijfers, maar voor de leesbaarheid komen er al gauw een streepje en enkele spaties bij (en een spatie om het nummer te scheiden van de tekst). Dat is spaarzame ruimte die je niet graag opgeeft. Zeker als je uitvaartverzekeringen, tweedehands auto-onderdelen, voedingssupplementen of iets anders verkoopt waarvan de term zelf al zoveel tekens in beslag neemt, is er nog weinig mogelijkheid om een wervende of onderscheidende tekst aan de advertentie in Google AdWords toe te voegen.

Nog erger wordt het als je daardoor het keyword niet meer in voldoende mate kunt laten terugkomen. Dan gaat je Quality Score wederom omlaag. Samen met de mindere CTR wordt het onnodig behoorlijk duur om te adverteren in Google AdWords.

Mensen die je advertentie in Google AdWords lezen, willen eerst nog wat informatie
Na de advertentie in Google AdWords gelezen te hebben, weten mensen maar heel weinig van je product of dienst. Je hebt namelijk hooguit 25+35+24 karakters gehad om jezelf te verkopen. Mensen willen graag eerst wat achtergrondinformatie zoeken. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je product/dienst, naamsbekendheid en de markt waar je in zit, maar niet veel mensen zullen direct bellen na het lezen van je advertentie in Google AdWords.

Adverteren in Google AdWords met telefoonnummer? Nee
Adverteren in Google AdWords met telefoonnummer, zo laat zich al raden, is dus geen aanrader. Je bespaart geen kosten en al helemaal geen ruimte in je advertentie. Een goede reden waarom wij bij Traffic Builders ook nooit de vraag krijgen of we het telefoonnummer van de klant willen persen in een advertentie in Google AdWords.