Google Street View toont naakt kind, discussie over privacy laait weer op

Google Street View is onlangs geïntroduceerd in Nederland. Amsterdam, Groningen en Rotterdam waren de eerste steden die via Google StreetView te zien waren. Met de nieuwe tool van Google kunnen gebruikers een virtuele wandeling door de straten van een gebied maken. In Engeland is opnieuw de discussie aangewakkerd over eventuele privacyschending door Google Street View.

Google StreetView toont in Engeland een foto waarop een familie zit te picknicken. Op de foto is een naakt kind te zien dat speelt. Deze foto heeft de discussie over de nadelen van deze nieuwe technologie weer doen oplaaien. In een Engelse krant wordt zelfs gesproken over een mogelijk onderzoek om te kijken of er nog meer foto’s van naakte kinderen te vinden zijn in Google Street View.

Google Street View zou volgens verschillende media (potentiële) kinderlokkers helpen bij het vinden van slachtoffers. Google zegt zelf dat de foto’s echter weinig hulp kunnen bieden aan dergelijke criminelen. De foto’s zijn te onscherp om er herkenbare afbeeldingen van kinderen uit te destilleren en de gezichten van mensen die in de camera kijken zijn onherkenbaar gemaakt. Bovendien zijn de afbeeldingen van Google Street View al een jaar geleden gemaakt.

Google Street View net als Google Earth discussiepunt
Google Street View was al eerder voer voor discussies. Door speciale software zou Google er echter voor zorgen dat gezichten en kentekens onherkenbaar gemaakt zouden worden op de afbeeldingen. Toch blijft er een aanhoudende angst voor de nieuwe technologie. Ook Google Earth moest informatie beperken. Google Earth zou terroristen helpen met het plannen van aanslagen.