Heeft Decision Making Engine Hunch.com het juiste voorgevoel?

Hunch.com is een nieuwe Decision Making Engine. Werkt zo’n Decision Making Engine echt?

Decision Making Engine: waar hebben we dat eerder gehoord?
Hunch.com is niet de eerste applicatie die zichzelf Decision Making Engine noemt. Ook Microsoft’s Bing werd onder deze noemer gelanceerd. De werking van Hunch.com doet echter nauwelijks denken aan de manier waarop Bing te werk gaat.

Waar de aanpak van Bing lijkt op die van Google, Cuil, Yahoo! en de andere gevestigde zoekmachines, pakt de echte Decision Making Engine het totaal anders aan. Via een omslachtig en redelijk tijdrovend vragenvuur wordt achterhaald waar de gebruiker naar op zoek is. Het begint al bij het opstarten van de Decision Making Engine, waarbij je onder andere moet aangeven in wat voor omgeving (stedelijk, platteland etc.) je woont, op welk continent je woont, of je gelooft in buitenaardse wezens, of je ooit een keer een sprong uit een vliegtuig hebt gewaagd.

Na deze vragen beland je in de Decision Making Engine, die enkele voorbeelden geeft van dingen die je kunt zoeken, zoals welke auto je moet kopen, wat voor hond bij je past of waar de komende vakantie naartoe zal gaan. Aan de hand van nog een serie vragen gaat de Decision Making Engine vervolgens bepalen wat je zoekt in de gekozen categorie. Door in te loggen kun je zelf nog goede vragen toevoegen en nog beter geholpen worden door Hunch.com..

Test: neemt de Decision Making Engine de juiste beslissingen?
Het is leuk om te testen of de Decision Making Engine de beslissingen neemt die je zelf al in je hoofd hebt. Tijd dus om het kruisverhoor te starten en te kijken of Hunch.com en de gebruiker het eens kunnen worden.

Wat voor auto moet ik kopen?
Voor deze test wordt gezocht naar een auto van maximaal 35.000 dollar. Weet deze Decision Making Engine welke auto ik zoek? Het antwoord is: ja, al is het wel de ‘Wild Card’ (om een onbegrijpelijke reden geeft de Decision Making Engine 3 opties en deze ‘Wild Card’). Keuze 1 zit er ver naast en keuze 2 en 3 zijn aardig gevonden en nog niet eens zo gek gedacht van Hunch.com.

 

Waar moet ik naartoe op vakantie?
De vakantie voor het najaar staat al zo goed als vast. Nu is het de vraag of Hunch.com weet naar welk niet bij elke reiziger bekend eiland het vliegtuig straks koers zet. Wederom is het niet keuze nummer 1, alhoewel deze plaats absoluut in het rijtje van persoonlijke droomvakanties staat. Optie 2 klinkt ook zeer aantrekkelijk, maar is niet het exacte, net iets meer dan 10 km2 grote eilandje. Dit pittoreske oord staat namelijk op keuze 3. De ‘Wild Card’ is vervolgens een plek die tijdens de reis misschien ook nog aan bod komt. Geen slechte beslissingen van de Decision Making Engine tot nu toe.

 

Wat voor hond moet ik nemen?
Mocht er ooit een trouwe viervoeter in huis komen, dan staat nu al ongeveer vast aan welke eisen hij moet voldoen. Weet Hunch.com het ook? Voor het eerst staat er een goede keuze op de eerste plaats. Gek genoeg beantwoorden de overige 3 niet aan de voorkeur, maar op zich is 1 resultaat dat aan de eisen beantwoordt genoeg.

 

Laat de Decision Making Engine maar voor je kiezen
De Decision Making Engine maakt redelijk accurate keuzes, zo blijkt wel uit een korte kennismaking. Hiermee lijkt Hunch.com zijn relevantie voor de internetgebruiker wel te hebben bewezen. Zeker voor mensen die bijvoorbeeld een nieuwe televisie willen, is het goed voor te stellen dat het beslissings- en daarmee aankoopproces een stuk makkelijker kan en waarschijnlijk zal verlopen bij Hunch.com dan wanneer iemand in Google ’tv kopen’ intikt.

Een combinatie tussen een Decision Making Engine en een zoekmachine zou het mooist zijn, waarbij Google bijvoorbeeld de ‘Ik doe een gok‘-button vervangt door een ‘Ik weet het nog niet’-button en bij het aanklikken een vragenlijst presenteert. Dat werkt effectiever dan aanvullingen als Google SearchWiki. Zo krijg je het beste uit de werelden van de zoekmachine en de Decision Making Engine.