Nederlanders blij met social media

Nederlanders zijn niet blij met veranderingen in het sociale leven, maar wel met social media. We hechten veel belang aan de omgang met anderen, maar verwachten dat de manier waarop we met elkaar omgaan in de toekomst steeds individualistischer wordt. Dit concludeert marktonderzoekbureau Blauw, dat in opdracht van BNP Paribas onderzoek deed onder 1113 Nederlanders.

Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders verwachten dat de samenleving in de toekomst steeds individualistischer wordt. Daarnaast vindt een ruime meerderheid het niet prettig dat het tempo waarin geleefd wordt veranderd, en is men ook ontstemd over de stress die het leven met zich meebrengt.

 

Positieve veranderingen door sociale media

De manier waarop we met elkaar communiceren zal veranderen, bijvoorbeeld door social media, aldus 8 op de 10 Nederlanders. De meeste Nederlanders vinden dit positief. Onder ‘social media‘ wordt verstaan het gebruik van sites als Facebook, Flickr, Hyves, Twitter, LinkedIn en/of MySpace.

Positieve veranderingen in het sociale leven dankzij social media zijn:

  • Beter op de hoogte van waar vrienden en familie mee bezig zijn (41% v/d respondenten)
  • Vaker contact met familie en vrienden (33% v/d respondenten)
  • Contact met familie en vrienden is verbeterd (24% v/d respondenten)

Dagelijks gebruik social media

Zo’n 30% van de Nederlanders gebruikt zelfs dagelijks social media, terwijl 63% regelmatig social media gebruikt. Slechts 4% van de Nederlanders is negatief over social media. 41% is juist zelfs erg positief.

Andere opvallende zaken die naar voren kwamen zijn:

  • De overgrote meerderheid gebruikt social media vooral privé. Echter, 52 procent denkt dat social media straks niet meer weg te denken zijn uit het professionele leven;
  • Vrouwen maken vaker gebruik van social media dan mannen;
  • Vrouwen zijn vaker positief over de invloed van social media op hun sociale leven;
  • Lager opgeleiden maken minder vaak gebruik van social media dan middelbaar en hoger opgeleiden;
  • Jongeren ondervinden vaker veranderingen in hun sociale leven door social media dan Nederlanders van middelbare leeftijd en ouderen.

(Bron: marketingonline.nl)

Waarom ben jij wel of niet blij met social media? Wat brengt de toekomst op dit vlak?