Zoekmachine-optimalisatie voor Twitter: 10 tips

Zoekmachine-optimalisatie voor Twitter wordt steeds interessanter met de sterker wordende geruchten dat Google real time search gaat aanbieden. Voor iedereen die zijn Tweets graag bovenaan in de zoekresultaten ziet terugkomen, lanceerde Mashable daarom een How To Zoekmachine-optimalisatie voor Twitter.

De Google real time zoekmachine moet in staat zijn om de laatste Tweets en andere real time data van het internet te indexeren. Het lijkt er dus op dat naast standaard webpagina’s en online profielen nu ook social media kanaal Twitter aan zoekmachine-optimalisatie toe is.

De 10 tips voor Twitter zoekmachine-optimalisatie
De 10 tips voor Twitter zoekmachine-optimalisatie komen in veel gevallen overeen met de tips voor ‘reguliere’ zoekmachine-optimalisatie. Hieronder staan ze uitgebreid beschreven.

1. Kies een goede username voor je Twitter URL
Een goede username voor Twitter is een naam die past bij je merk of marketingcampagne. Deze naam staat ook in je customized Twitter URL. Voor Twitter is dus net als voor iedere andere vorm van zoekmachine-optimalisatie de URL belangrijk.

2. Kies een goede Twitter-accountnaam
Je Twitter-accountnaam is de naam die naast je Twitter-profiel komt te staan. Deze hoeft niet overeen te komen met de hierboven genoemde Username. Ook de accountnaam moet de juiste uitstraling hebben en passen bij je merk en strategie. Voor nog betere zoekmachine-optimalisatie op Twitter kun je ook kijken naar de variant van je merknaam die het meest gezocht wordt.

3. Optimaliseer je Twitter Bio
In je Twitter Bio kun je veel zoekmachine-optimalisatie uitvoeren. Vul de 160 karakters met de meest aantrekkelijke tekst voorzien van de beste keywords.

4. Vergaar links voor je Twitter-account
Zorg dat je Twitter account gezien wordt en voer link building uit. Zet een call to action die leidt naar je Twitter-pagina op je website(s) (zie onderaan voor de link van Traffic Builders naar Twitter). Zo verhoog je usability en heeft je Twitter-account inkomende links.

5. Vergeet niet de link naar je eigen website
Zo goed als er verkeer van je website naar je Twitter-account moet gaan, moet dat ook andersom. Zet dus een link naar je website op je Twitter-account, zodat geïnteresseerden snel op je website kunnen komen. Linkjuice zal het niet opleveren voor je website, want Twitter heeft een nofollow-policy.

6. Bedenk goed met welke karakters je een Tweet opent
Zoals bij zoekmachine-optimalisatie voor gewone websites de eerste woorden belangrijk zijn, zijn bij zoekmachine-optimalisatie voor Twitter deze eerste woorden (of karakters) ook van essentieel belang. Bij Twitter zijn ze echter nog belangrijker, omdat ongeveer de eerste 42 tekens in de title tag worden opgenomen en dus als title boven een snippet in de zoekresultaten komen te staan. Kies ze daarom zorgvuldig uit.

7. Schrijf waar mogelijk keywordrijke Tweets
Gezien bovenstaande uitleg hoeft waarschijnlijk niet te worden toegelicht hoe dit bijdraagt aan je zoekmachine-optimalisatie op Twitter. Denk goed na over de juiste (lees: meest gezochte) woorden.

8. Wees ‘retweetbaar’
Als je Tweets onder de 120 karakters houdt, blijft de tekst meestal behouden bij een retweet. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de username die je hebt gekozen. Hoe korter de username, hoe langer Tweets kunnen zijn zonder dat het effect heeft op je zoekmachine-optimalisatie voor Twitter.

9. Deel links met anderen
Twitter zorgt voor veel traffic voor bloggers en anderen die de ruimte gebruiken om links te delen. Een grote toegevoegde waarde voor iedereen die zoekmachine-optimalisatie voor Twitter toepast dus.

10. Verschaf relevante content
Zorg altijd dat, wanneer je ergens naar linkt, je op die pagina relevante content verschaft die van toegevoegde waarde is. Zorg ook dat de weg naar de juiste content direct is. Deze regel geldt eigenlijk in het algemeen: verschaf relevante informatie, informatie waar gebruikers iets aan hebben.

Iedereen kan zoekmachine-optimalisatie voor Twitter toepassen
Zoekmachine-optimalisatie voor Twitter wordt met deze tips voor iedereen een eenvoudige klus. Door deze nieuwe ontwikkeling moet uiteindelijk de meest relevante content het best te vinden zijn. Als dat lukt, is het internet absoluut beter af met zoekmachine-optimalisatie voor Twitter.