Maak een succes van jouw mobiele marketing campagne met deze slimme voorbeelden

De laatste tijd hebben we flink wat aandacht besteed aan mobiel in onze blogs. Zo schreef mijn collega Niels over betere mobiele content voor bezoekers én SEO en begrijp smartphonegebruik & benut 4 webtechnieken en publiceerde ik een blog over de uitdagingen en kansen van mobiel adverteren en schreef ik onlangs over de beste mobiele advertentiemogelijkheden voor display. Om nog meer gevoel bij te krijgen van de voordelen en de mogelijkheden binnen mobile advertising, heb ik de meest toffe toepassingen en cases verzameld in dit blog. Ook kijken we naar de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Wordt het niet tijd dat AR meer geïntroduceerd wordt in online advertising? En wat kun je precies doen met de mensen die hun mobiel gebruiken in jouw fysieke winkel? Je leest hierover in dit blog. 

Locatietargeting in mobiele advertentie campagnes

In mijn laatste blog sloot ik af met location targeting als optie voor mobiele interactie en marketingdoeleinden. Vanwege de eindeloze mogelijkheden die locatie targeting met zich mee brengt, gaan we er dieper op in. Hier zet ik een aantal toepassingen en voorbeelden op een rijtje. Locatietargeting op mobiel werkt meestal op basis van GPS. Vandaag de dag is dit een stuk makkelijker, omdat veel gebruikers GPS standaard aan hebben staan. Naast GPS kan onder andere gebruik gemaakt worden van Wifi touch points en IP touch points.

On the spot adverteren
Locatietargeting kan worden ingezet om een specifieke doelgroep en context te bereiken. Denk aan een B2B event of bepaalde doelgroep (voetbalverenigingen). Maar ook in een supermarkt (waar je vaak met Wifi verbindt) kunnen real time aanbiedingen gepushed worden.

Radius targeting
Radius targeting is bijvoorbeeld interessant voor bedrijven met een fysieke locatie of een tijdelijke campagne in een stad of op een evenement. Ook zien we steeds vaker toepassingen op basis van Beacons. Hier komen we nog verder op terug bij de omschrijving van coupons en actiecodes.

Voorbeelden locatie targeting in campagnes:

On the spot – In 2012 ontwikkelde het creatieve bureau TBWAShanghai voor McDonalds China een concept in samenwerking met Angry Birds, waarbij enkele levels van de game alleen te spelen zijn ín een vestiging. Bekijk de campagne.

On the spot met GPS – Een van mijn persoonlijke favorieten is de campagne van Nivea in Sao Paulo, ontwikkeld door creatief bureau FCB. Hierbij wordt de GPS-technologie ingezet om de veiligheid te waarborgen. De Sunslide campagne en Doll campagne van FCB zijn overigens ook het kijken waard.

Radius en GPS – Een voorbeeld uit Nederland mag niet ontbreken in dit rijtje. Subway ontwikkelde samen met Sanoma, GroupM en MediaCom een Dynamische banner campagne. Hierbij werden dynamische banners getoond aan de doelgroep binnen een straal van 2 km van een vestiging van Subway. Bekijk de video.

Meer weten? Hierbij nog een extra voorbeeld van McDonalds waarbij een bigscreen wordt gebruikt om gebruikers middels een game naar de vestiging te halen. Ook CocaCola heeft een bigscreen gebruikt in een campagne waar op een andere wijze gebruik wordt gemaakt van mobiel. In dit geval wordt er gestuurd op een viral effect.

Mobile minded aanpak geïntegreerd in bedrijfsvoering

Steeds meer bedrijven zijn ook bewust bezig met de integratie van mobiel in de bedrijfsvoering. Dit zie je veel al terug in het aanbieden van apps. (Marktplaats, Bol.com, KLM, AlbertHeijn, 9292ov, etc.).
mobile use
Er is momenteel een duidelijke verschuiving zichtbaar naar in-app gebruik van consumenten ten opzichte van Dekstop, laat onder andere Marktplaats weten. Ook zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat in-app de engagement vaak hoger is dan op de website van de aanbieder zelf. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de dienst en de kwaliteit / functionaliteiten van de app.

Ook zijn er steeds meer diensten die volledig gericht zijn op mobiel gebruik. Het meest bekende voorbeeld is Uber. Uber speelt perfect in op de toepassingen van mobiel. Naast het volgen van de bestuurder, kun je ook verwachte aankomsttijd delen en betalen via mobiel. Dat dit langzaam verder opgepikt wordt zien we in het voorbeeld van Domino’s, die sinds kort ook gebruik maakt van een “volg de bezorger” functie waardoor je altijd precies weet wanneer jouw pizza bezorgd wordt. Een van de meest belangrijke aanknopingspunten is Ingelogd bezoek. Of gebruikers nu een klantenkaart hebben, een app of account bij een webshop, dit is een geweldige ingang tot het verkrijgen van inzichten. Een app biedt eigenlijk extra voordelen van het – altijd ingelogd zijn -. Dit is ook een mooi bruggetje naar de Actie en spaarsystemen toepassingen die vaak in combinatie met mobiel worden ingezet.

Coupons, codes en spaarsystemen voor mobile marketing

Wanneer je mensen kunt bereiken via een mobiele campagne, volgt vervolgens een concreet aanbod. Mobiele coupons en actiecodes zijn hier een voorbeeld van. We zien dit in verschillende vormen, waaronder bijvoorbeeld het scannen van een QR code in een uiting of via een bezoek aan een mobiele campagne domein. In de meeste gevallen wordt deze optie gecombineerd met offline kanalen, bijvoorbeeld aan de kassa van een winkel. Oja, wie denkt dat de QR code gedateerd is, moet misschien nog eens kijken naar de vliegtickets tegenwoordig. Interacties en gebruik van deze codes bieden ook een groot voordeel voor dataverzameling, helemaal wanneer er apps, CMS of andere gebruikersdata aan te koppelen zijn.

Beacons voor (mobile) marketing

Steeds vaker zien we de inzet van Beacons bij marketingdoeleinden. Om verwarring te voorkomen: een Beacon is eigenlijk niks meer dan een signaal dat afgevuurd wordt wanneer je bijvoorbeeld voor een schap van een merk in de supermarkt staat. Vervolgens wordt er een signaal naar jouw mobiele telefoon verzonden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Bluetooth. In het beginstadium van Beacons was de inzet hiervan met name gericht op het verstrekken van extra informatie of een aanbieding (push notificatie).

Tegenwoordig worden Beacons slim ingezet voor dataverzameling of verrijking van profielen en interacties met apps die geïnstalleerd zijn op de mobiele device. Het onschuldige aan Beacons is dat deze vooral “zenden”. Wanneer je een aanbieding accepteert (waar je vaak eerst een app voor moet downloaden), is het pas mogelijk jouw gegevens te verzamelen. Wanneer je vervolgens daadwerkelijk interacteert met de Beacon/app, zijn er weer nieuwe mogelijkheden die ook voordelen kunnen bieden. Dit laatste voorbeeld wordt steeds vaker gebruikt. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje ter inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=DapEnii8Xks

Beacons worden nu regelmatig gebruikt om het “gat” tussen online en offline te dichten en personalisatie. Een concreet voorbeeld in Nederland is de bezorgservice-campagne van DeKaMarkt.

Augmented reality voor mobile marketing

In 2016 ontstond er een enorme hype rondom de Pokémon Go game. Dit was opvallend, aangezien AR helemaal niet nieuw is. Augmented reality wordt al langere tijd ingezet voor onder andere educatie. Bijvoorbeeld in musea of steden. Maar ook in marketing wordt al jaren gebruik gemaakt van Augmented reality, alleen horen we hier in  Nederland vaak weinig hierover. Om een idee te geven, hier een aantal voorbeelden van inspirerende Augmented reality campagnes:

Augmented reality voor retail campagnes
Een concreet voorbeeld is ook de toepassing van IKEA een aantal jaar geleden. Hierbij was het mogelijk je kamer virtueel in te delen met IKEA meubels om direct te zien wat het resultaat is. Met name in retail zijn er veel mogelijkheden om AR toe te passen. Bekijk hier nog een aantal voorbeelden.Augmented-reality mobiele marketingcampagne

Next steps voor mobile advertising

De verwachting is dat het niet lang meer duurt voordat de functionaliteiten  genoemd in dit blog laagdrempeliger worden en we dit veel meer terug gaan zien in marketingtoepassingen. De locatietargeting zien we al vaker op kleine en grote schaal en zal niet verdwijnen, hoogstens verrijkt worden met extra data. Daarnaast verwachten we dat onder andere AR en vlucht zal nemen, waarschijnlijk in combinatie met functionaliteiten als Voice herkenning.

Ook een ontwikkeling om in de gaten te houden is de ontwikkeling van Digital Radio. Door het stijgende gebruik van mobile music stream apps wordt het steeds eenvoudiger om te adverteren met audio. Daarnaast houden we de ontwikkeling van DOOH nauwlettend in de gaten. Binnenkort zullen we hier meer over communiceren. De toename in het gebruik van Messaging apps is ons ook niet ontgaan. Mogelijk wordt dit snel onderdeel van de beschikbare advertentiemogelijkheden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van mobiel adverteren, neem contact op met Traffic Builders.