Kansrijke zoekwoorden vinden? Slim onderzoek in 5 stappen!

Wil je begrijpen waar echt marktbehoefte ligt? Wil je de organische zichtbaarheid van jouw belangrijke webpagina’s in Google en Bing verbeteren, en dus vaker hogere posities innemen? Heb je meer écht geïnteresseerde organische bezoekers voor je website of webshop nodig? Een doelgericht zoekwoorden-onderzoek vertelt jou welke zoekopdrachten (keywords) je daarvoor in je sitestructuur en content(marketing) wilt of zelfs moet injecteren. In dit artikel leg ik het belang uit van zoekwoordanalyse, en krijg je een 5-stappenplan waarmee je op pragmatische wijze relevante zoekwoorden kunt vinden, voor meér online synergie en ROI.

[NOOT: dit artikel is een aanzienlijke update en uitbreiding van een eerder artikel hier op TBlog van ex-collega Roy Ishak]

Voor wie is deze informatie nuttig?

Dit artikel is nuttig voor iedereen die nog niet bekend is met zoekwoorden-onderzoek, of beperkte ervaring heeft met het maken van deze – zeer nuttige – analyses.

1. Waarom een zoekwoorden-onderzoek uitvoeren?

Onderzoek doen naar zoekwoorden moet onderdeel zijn van je ‘digital strategy’ en helpt je met je online doelgroep-research. Deze vaak gratis beschikbare zoekwoord-data is geregeld goud waard. Zoekmachines zijn namelijk al jarenlang een felrode draad in ons oriëntatie- en aankoopproces. Via smartphones, tablet of de good old desktop gaat vrijwel iedereen op een zeker moment online, om iets te weten te komen, te vinden, te doen. Hoe gaan mensen oriënteren? Juist. Door het intypen van woorden en zinnen in zoekmachines.

“93% of online experiences begin with a search engine.”

bron: Search Engine Journal

Een zoekmachine schotelt gebruikers op basis van hun zoekwoorden – in de meeste gevallen – zo relevant mogelijke zoekresultaten voor. In zoekmachines als Google en Bing verkrijgen doorgaans alleen de organische zoekresultaten op pagina 1 en 2 (denk: eerste 20 posities) daadwerkelijk ‘clicks’, en daarmee bezoekers. Wil jij ook geregeld deze hoge organische posities innemen met jouw – belangrijke – webpagina’s om zo steeds meer mensen met een relevante zoekintentie op je webpagina’s te laten landen? Dan moet je weten wat goede zoekwoorden zijn om te verwerken in je content.

1.1 Wat zijn zoekwoorden precies?

Daar moet je dus op twee manieren naar kijken. Enerzijds zijn vanuit SEO bezien zoekwoorden (of: zoektermen/ keywords) de woorden en zinsconstructies die gebruikers van zoekmachines letterlijk als zoekopdracht invoeren. Anderzijds betreft het de kernwoorden en onderwerpen die primair aangeven waar jouw (online) content ‘inhoudelijk’ over gaat.

Je snapt dat een verklaarbare en goed aangebrachte match tussen die twee heel interessant en belangrijk is voor jouw business. Met jouw webcontent biedt je dan namelijk een oplossing voor een aantoonbare informatiebehoefte. ‘Vraag & aanbod’ komen dan via Search op relevante wijze samen.

1.2 Diverse redenen voor een zoekwoorden-analyse

Er zijn veel concrete redenen te bedenken waarom jij – periodiek – een zoekwoordenonderzoek wilt of moet (laten) uitvoeren:

  • Mogelijk ga je nieuwe producten en diensten introduceren, andere markten betreden of moet je je website-content updaten.
  • Misschien wil je achterhalen waarom je concurrentie toch die specifieke thema’s en zoekwoorden lijkt te prioriteren in hun online content (website, social media etc.).
  • Waarschijnlijk wil je graag zoveel mogelijk ROI behalen met je enthousiaste blog-inspanningen.
  • Overkoepelend ben je wellicht op zoek naar bouwstenen voor een resultaatgerichte content marketing strategie.

1.3 Betere online strategie door inzicht in marktbehoefte

Zonder zoekwoord-onderzoek voor een specifiek thema loop je de kans dat jouw (online) marketing strategie minder effectief zal zijn dan je denkt of hoopt. Want: wie zegt dat de markt zit te wachten op jouw aanbod? Zoals gezegd, ons leven speelt zich vaak online af, dus zorg dat je óók zicht hebt op voor jouw doelen echt kansrijke, relevante zoekwoorden.

Wat houdt een ‘kansrijk zoekwoord’ in essentie in? Marketing draait om bereik en (zachte en harde) conversies. Er moet dus allereerst een behoefte zijn waarop je kunt inspelen. Of die behoefte nu heel groot of vrij klein is: dát is de kans.

Een zoekwoorden-analyse verduidelijkt allereerst of er überhaupt van marktbehoefte sprake is voor een bepaald thema of product. Maandelijkse zoekvolumes ( = hoe vaak specifieke zoekwoorden maandelijks worden ingetypt in een zoekmachine) kun je ontdekken via online tools zoals de AdWords Keyword Planner (later meer hierover). Is er marktbehoefte, dan moet je vervolgens (kunnen) bepalen of deze ‘klantvraag’ serieus en groot genoeg is om hierop te focussen en er tijd, geld en energie in te investeren.

NB: Vanzelfsprekend moet ik hier – en meer ervaren SEO-marketeers zullen dit ook direct beamen – nu wel expliciet aangeven dat een keyword niet alleen relevant en kansrijk is zodra er een ‘leuk zoekvolume’ op zit. Een mix van metrieken zoals maandelijks zoekvolume, relevantie, mate van online concurrentie op zoekwoorden, slagingskans op een betere organische positie en ook je huidige organische positie (voor een zoekwoord) neem je idealiter mee in je afwegingen en strategische keuzes.

1.4 Synergie: bouwstenen voor je hele online marketing strategie

Samenvattend: dankzij waardevolle zoekwoord-munitie begrijp je jouw markt beter én leer je de behoeften en karakteristieken van jouw (online) doelgroep(en) beter kennen. Want je kent (nu) het taalgebruik van je doelgroep in jouw markt! Daarmee beschik je over essentiële bouwstenen voor je optimalisatie-inspanningen voor zoekmachines als Google. Maar dat niet alleen: je kunt key-take-aways doorzetten in je gehele online marketing-strategie, mogelijk zelfs vanuit door keyword-inzichten aangescherpte bedrijfsdoelstellingen. Zo profiteer je van meer synergie!

Ok dan. Genoeg context voor nu. Tijd om jou diverse praktische stappen voor een effectief zoekwoorden-onderzoek voor te schotelen. Dat bestaat in de basis uit twee stappen: (1) zoekwoorden vinden en (2) zoekwoorden kiezen. In de rest van dit artikel behandel ik voornamelijk de eerste stap, maar ik ga aan het eind ook zeker nog even in op zoekwoordselectie.

brainstormen voor zoekwoorden

2. Peil je huidige zoekwoorden

Om relevante zoekwoorden te vinden, raadpleeg je allereerst je eigen informatiebronnen. Je website, je betaalde campagnes, je webstatistieken. Dit doe je om erachter te komen wat de huidige zoekwoorden zijn waarop je webcontent (bewust of onbewust) is gefocust, en wat al goed werkt.

TIP: Je zoekwoorden-onderzoek begint met het maken van een sjabloon waarin je gaat werken. Een Excel-bestand of een Google Spreadsheet voldoet prima. Benoem in kolommen de variabelen en/of metrieken die je in kaart wilt brengen. Horizontaal kun je rijen toekennen aan bepaalde hoofd- of sub-thema’s, om zo je zoekwoorden-analyse overzichtelijk en actiegericht te houden.

Welke zoekwoorden domineren momenteel je huidige website? Daar kun je vrij snel achter komen. Check de linkteksten in je sitemap c.q. navigatiemenu’s. Hoe? Een handig hulpmiddel is de gratis tool SEO Browser. Vul je domein in en klik op Simple. Deze tool bekijkt je website zoals een zoekmachine dat doet. Navigatiemenu’s van websites worden concreet weergegeven: de woorden in de uitgelichte linkteksten zijn (bewust of onbewust gekozen) zoekwoorden. Voeg alle relevante zoekwoorden toe aan je Excel-bestand.

seo browser tool
Afbeelding: De gratis tool SEO Browser toont snel linkteksten en dus zoekwoorden

Ook kun je meteen deze drie manieren toepassen op je eigen website , zoals iets later in dit artikel ook nader toegelicht in het kader van concurrentie-onderzoek.

2.2 Google AdWords: nuttige historische data

Adverteer je al online via Google AdWords? Dan helpt die historische data jou bij het in kaart brengen van kansrijke en relevante zoekwoorden. Kijk in je Google AdWords-account welke zoekwoorden voor een specifieke campagne vertoningen opleveren én welke betaalde zoekwoorden daadwerkelijk conversies opleveren. Voeg deze zoekwoorden toe aan je Excel-bestand.

2.3 Google Search Console: gebruikte zoekopdrachten

Bij welke zoekopdrachten verschijnt jouw website in de organische zoekresultaten? En hoe vaak levert dit via een klik ook daadwerkelijk bezoekers op? Dit inzicht achterhaal je met de gratis tool Google Search Console (voorheen Google Webmasters Tools). Voorwaarde is wel dat je je site al enige tijd geleden hebt aangemeld, zodat je voldoende data hebt om te analyseren.

Klik binnen jouw domein-omgeving op Zoekverkeer en dan Zoekanalyse. Filter op voor jouw nuttige metrieken (klikken, vertoningen, CTR, positie), selecteer een periode en dan Zoekopdrachten. Voeg alle relevante zoekwoorden toe aan je Excel-bestand. Eventueel bekijk je ook op URL-niveau via welke zoekopdrachten mensen jouw specifieke, individuele webpagina’s weten te vinden.

Google Search Console zoekanalyse voor zoekwoorden-onderzoek gebruiken
Afbeelding: In Google Search Console kun je door jouw bezoekers gebruikte zoekwoorden achterhalen, ook op URL-niveau.

3. Spiek bij je concurrenten

Het wiel opnieuw uitvinden: waarom zou je? Koekeloeren bij de (online) concurrentie is zeker niet verboden, en vaak heel leerzaam. Zeker als op die websites al veel aandacht is besteed aan zoekmachine-optimalisatie.

Benut deze drie manieren om mogelijk zeer bruikbare zoekwoorden te vinden bij je concurrenten:

Linkteksten bevatten vaak de zoekwoorden waarop je concurrenten zich focussen. Dat principe verschilt dus niet van hoe jij jouw website zou moeten structureren (zie ook 2.1). Check dus alle links in hun hoofdmenu’s, submenu’s, sitemaps, tag clouds enzovoort — zeker van websites die duidelijk geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Een handigheid voor het ‘scrapen’ van menu’s las je al in 2.1, maar je kunt ook van een handige gratis plugin gebruikmaken:

  1. Voeg de extensie Web Developer toe aan Google Chrome.
  2. Bezoek de website van een concurrent (homepage, onderliggend niveau etc.).
  3. Klik op het tandwiel-icoon rechtsboven in je browser.
  4. Klik op het tabblad CSS en vervolgens op Disable All Styles.
  5. Check de linkteksten. Voeg alle relevante zoekwoorden toe aan je Excel-document.
web developer plugin website bekijken zonder CSS styling
Afbeelding: Met de tool Web Developer haal je CSS-styling weg en ontsluit je navigatiemenu’s

3.2 Meta-gegevens analyseren

Meta-gegevens splits ik voor nu op in twee onderdelen: enerzijds de title tag (de blauwe regel bovenaan een zoekresultaat), anderzijds de meta description.

title en meta description

De title tag bepaalt voor een belangrijk deel de door een webmaster toegekende en door zoekmachines waargenomen zoekwoordfocus van een webpagina. Dit element wil je dus analyseren voor de webpagina’s van je concurrenten. Hoe doe je dat? Voer in Google eens een sitesearch uit voor een website, en bekijk hoe pagina’s met welke title tags zijn geïndexeerd. Typ in Google het volgende: ‘site:www.domeinnaam.<.nl, .com etc.>‘, en bekijk de zoekresultaatpagina’s.

Site search operator

De meta description-tag heeft geen directe impact op SEO, maar is wel heel belangrijk om de click-through-rate van een zoekresultaat te optimaliseren. Enne.. de meta keywords-tag (vaak nog een feature in een CMS) heeft zeker géén toegevoegde waarde meer voor SEO, maar nog steeds vullen veel webredacteuren/ webmasters deze tag nog netjes in. Profiteer daarvan: breng in kaart welke woorden je concurrenten hebben verwerkt in hun meta description-tags en hun meta keyword-tags, om zo hopelijk kansen te achterhalen. Hoe kan dit snel?

  1. Bezoek een pagina van een concurrent.
  2. Klik op je rechtermuis en vervolgens op Paginabron weergeven.
  3. Druk op Ctrl + F en type “keywords”, “title” of “description” in de zoekfunctie van je browser.
  4. Voeg alle relevante zoekwoorden toe aan je Excel-document.

TIP: Crawlen gaat het snelst

Ben je bekend met crawlingtools zoals bijvoorbeeld Screaming Frog of SEO for Excel, dan kun je meta-gegevens ook via een crawl per specifieke website binnenhalen.

3.3 AdWords Zoekwoordplanner: specifieke URL’s invoeren

Heb je je concurrent betrapt op één of meerdere geoptimaliseerde pagina’s? Top! Check voor die URL’s vervolgens welke aanvullende zoekwoordideeën ons aller Google je aanreikt in het Hulpprogramma voor Zoekwoorden: de AdWords Zoekwoordplanner.

  1. Ga naar de Zoekwoordplanner in Google AdWords.
  2. Klik op ‘Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie’.
  3. Vul de URL van een (ogenschijnlijk) geoptimaliseerde pagina in onder Uw bestemmingspagina.
  4. Pas minimaal je voorkeurstaal aan.
  5. Klik op Ideeën opvragen.
  6. Voeg alle relevante zoekwoorden met (aantrekkelijk gemiddeld maandelijks) zoekvolume toe aan je Excel-document.
Google Adwords zoekwoordplanner
Afbeelding: De AdWords Zoekwoordplanner geeft naast zoekvolumes op diverse manieren zoekwoordsuggesties.
Let op: mijn ervaring is wel dat het flink kan verschillen in hoeverre je op bovenstaande manier wel of niet ogenschijnlijk zinvolle of gerelateerde zoekwoordkansen krijgt aangereikt. Wees dus zelf ook selectief op basis van common sense. Ook het benutten van de targeting-feature ‘Uitsluitingswoorden’ kan de kwaliteit van aangereikte suggesties soms verbeteren. Heb je voldoende tijd tot je beschikking, speel dan met deze opties.

4. Verzamel extra zoekwoordideeën

Ben je geïnspireerd en geholpen tot nu toe? Mooi, maar we zijn er nog niet! Vul je Excel-bestand aan middels de onderstaande 4 manieren om extra ideeën voor nuttige zoekwoorden in kaart te brengen. En zoals eerder aangegeven: deel je waslijst met zoekwoorden zo snel mogelijk op in (sub-)categorieën. Dit biedt overzicht tijdens je analyse, en helpt je later bij het (sneller) uittekenen van je geoptimaliseerde websitestructuur.

4.1 Brainstormsessie

“Welke woorden(combinaties) gebruiken internetters die mijn product of dienst zoeken?”

Stel jezelf deze hamvraag en noteer alle zoekwoorden die je te binnen schieten. Bespreek dit desgewenst ook met collegae, of zelfs met vrienden/familie: samen brainstormen brengt soms prachtige inzichten aan het licht. En onthoud: schrappen kan altijd nog!

Hoe kun je de brainstorm aanvliegen? Denk in onderdelen, zoals bijvoorbeeld:

  • Onderwerpen → Productomschrijvingen, oplossingen en problemen
  • Merken → Bedrijfsnamen, productnamen, productmodellen, model(serie)nummers en personen
  • Lokale zoekopdrachten → Zoekwoorden + plaatsnamen, provincies, landen
  • Gerelateerde onderwerpen → Vb bij online filmplatform: cast, karakters, regisseur, crew
  • Acutaliteiten en (seizoensgebonden) trends → Vb bij zoekmachine-optimalisatie: Google Hummingbird update

4.2 Enkelvoud, meervoud, omgekeerde volgorde en synoniemen

Om uiteindelijk de meest gebruikte zoekwoorden te vinden, voeg je idealiter alle denkbare varianten toe aan je Excel-bestand: enkelvoudsvormen, meervoudsvormen, synoniemen en omgekeerde volgorden van zoektermen.

  1. Ga naar de gratis online tool Merge Words.
  2. Vul een zoekwoord (enkelvoud, meervoud, synoniem) in het middelste invulveld.
  3. Vul een tweede zoekwoord (in enkelvoud, in meervoud, als synoniem) in het rechter invulveld.
  4. Klik op Merge!
  5. Voeg alle samengevoegde zoektermen toe aan je Excel-bestand.
  6. Kopieer alle woorden in het rechter invulveld en plak ze in het linker invulveld.
  7. Klik op Merge!
  8. Voeg alle samengevoegde zoektermen toe aan je Excel-bestand.
Mergewords - tool om zoekwoorden te koppelen
Afbeelding: Met MergeWords kun je snel zoekwoordvarianten opstellen

4.3 LSI-keywords: probeer (woord)relaties te benutten

LSI staat voor Latent Semantic Indexing. Tijdens het indexeren van webcontent letten zoekmachines op de relaties tussen de zoekwoorden op je website. Zo zijn de woorden ‘copywriter’ en ‘tekstschrijver’ nauw aan elkaar verwant, en dus is het niet gek dat een tekst voor copywriting ook het woord ‘tekstschrijver’ bevat. Net als in het echte leven geldt: hoe hechter de relatie, hoe beter het is als je deze logische verwantschap ook zo nu en dan woordelijk onderstreept. De organische rankings (en gebruikersvriendelijkheid = likeability) van je webpagina’s zullen er door verbeteren.

Hoe kun je onderzoek doen naar je gerelateerde zoekwoorden (LSI-keywords)? Dat kan op diverse manieren.

  • Vergeet allereerst het gouwe ouwe synoniemen.net niet om daar varianten te vinden!

Synoniemen.net

  • Je kunt eenvoudig Google zelf aan het werk zetten voor je. Type een keyword in, en bekijk onderaan de zoekresultaat-pagina welke verwante (en/of veelgezochte) suggesties worden vertoond. Dat levert soms leuke inzichten op.

Gerelateerde zoekopdrachten Google

  • Gebruik wederom een andere handige functie binnen de AdWords Zoekwoordplanner. Vind LSI-suggesties voor een zoekwoord dat je eerst specifiek uitsluit.
    1. Ga naar de Zoekwoordplanner in Google AdWords.
    2. Klik op ‘Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie’.
    3. Vul een zoekwoord in onder Uw product of service.
    4. Selecteer het land “Nederland” en de taal “Nederlands”.
    5. Klik op Ideeën opvragen.
    6. Klik op het tabblad Zoekwoordideeën.
    7. Klik links op Uitsluitingszoekwoorden opgeven, en en vul hetzelfde zoekwoord in. De
    8. Zoekwoordplanner toont nu alle LSI-keywords onder Zoekwoord (op relevantie).
    9. Voeg alle relevante zoekwoorden met (interessant) zoekvolume toe aan je Excel-document.
LSI keywords vinden
Afbeelding: In de AdWords Zoekwoordplanner krijg je semantisch gerelateerde zoekwoorden aangereikt

4.4 Méér long-tail zoekwoorden: diverse tools

Weet je waarom SEO – en dus jouw business – zo vreselijk gebaat is bij het gebruiken van long tail-zoekwoorden? Hieronder to-the-point gevisualiseerd het belang van short tail zoekwoorden vs. long tail-zoekwoorden, en waarom beide typen zoekwoorden idealiter (!) een plek verdienen in je sitestructuur-niveaus én content marketing strategie:

Shorttail vs longtail zoekwoorden

Short tail-zoekwoorden mogen dan doorgaans de hoge zoekvolumes hebben, ze staan vaak ook garant voor veel (soms zelfs verpletterende) concurrentie, leveren geregeld niet-relevante bezoekers op en zijn duur qua inkoop. Diverse relevante long tail-zoekwoorden kunnen samen ook voor veel bezoekers zorgen, en maken de kans op conversies groter omdat de gebruikers al goed weten wat ze willen. Tel uit je winst!

Ok, de meerwaarde van long tail-zoekwoorden is je nu hopelijk duidelijk. Nu moet je ze nog vinden en in kaart brengen. Dat kan op veel manieren. Als je een zoekopdracht invoert, dan toont Google Suggest je direct enkele long tail-zoektermen. Je kunt “zoekwoord a”, “zoekwoord b” enzovoort intoetsen en alle suggesties noteren. Zie dit voorbeeld:

Google Autosuggest

Er zijn echter inmiddels veel tools voorhanden, die dit allemaal automatisch voor je doen. Yeahaa! Ik som er nu enkele voor je op, veel plezier met (uitvoerig) testen:

  • Gebruik tools als keywordtool.io of Übersuggest, waarmee je vaak met een gratis account al behoorlijk wat nuttige data kunt achterhalen. Je krijgt snel en eenvoudig te overzichten van mogelijke kansrijke zoekwoorden. De informatie kun je direct exporteren en in je lijst met verzamelde zoekwoorden opnemen.

Keywordtool.io voor zoekwoord ideeën

Dat overigens de diverse zoekwoord-tools nog wel eens overlappende data geven, is onvermijdelijk. Dat betekent dus zoekwoorden ontdubbelen in je totaaloverzicht, en snel erachter komen wat jouw favoriete, efficiënte zoekwoorden-tool is.

Answerthepublic zoekvragen en zoekwoorden
Afbeelding: De zoekwoord-tool AnswerThePublic visualiseert op prikkelende wijze zoekwoordkansen

5. Keywords kiezen en gebruiken

Als het goed is kun je na het doorlezen van al mijn bovenstaande tips gericht aan de slag met het vinden van voor jouw bedrijfsvoering écht kansrijke zoekwoorden.

Je lijst met zoekwoorden is nu klaar om geprioriteerd te worden. Welke zoekwoorden ga je nu daadwerkelijk kiezen en gebruiken voor optimalisatie van (content op) je webpagina’s? En welke wil je toch maar terzijde schuiven (want je wilt en kunt ze vast niet allemaal gebruiken, toch?) Daar moet je op minimaal vier manieren naar kijken.

5.1 Vier manieren om keywords te prioriteren

1. Bedenk goed: welke zoekwoorden vertegenwoordigen voor jou een must-promote product of thema, aantoonbaar meer marge of simpelweg een prima kans op omzet? Die neem je mee. Net als zoekwoorden met je merknaam erin, waarop niet iemand anders bezoekers zou mogen binnenhalen.

2. De specifieke rol van een keyword in het vaak gefaseerde informatie- en koopproces van een ‘prospect / klant’ is ook een factor waar je keuzes op wilt baseren. Op welk moment hoop óf moet jij met welke content onder de aandacht komen van iemand? De zoekintenties van internetters kun je grofweg opdelen in:

  • Zoekopdrachten met een informationele insteek
  • Zoekopdrachten met een navigationele insteek
  • Zoekopdrachten met een transactionele insteek

Tevens verklaart een model als bv. ons REAN-model de fasen en behoeften per klantreis, en de zoekwoorden die daarbij aansluiten.

3. Begrijp de rol die smartphones spelen in het bevredigen van onze informatiebehoeften. Op elk moment van de dag, waar dan ook, grijpen we naar deze supercomputers in onze broekzak om vervolgens allerlei vragen beantwoord te krijgen, onszelf te vermaken en specifieke online taken uit te voeren. Google’s ‘Micro-Moments’-theorie geeft houvast om te bedenken welke zoekwoorden je omwille van je ‘mobiele doelgroepen’ onderdeel moet maken van je sitestructuur/ sitesecties én (bredere?) content marketing strategie:

Google Micromoments
Bron: Google

4. Tot slot: realiseer je goed dat de waarde en kracht van een keyword – ik benoemde het al eerder – uiteindelijk afhangt van een mix van metrieken. Maandelijks zoekvolume (zoals door de AdWords Zoekwoordplanner vertoond (let op: afhankelijk van voorwaarden)), relevantie, mate van online concurrentie op zoekwoorden, (uit te rekenen) slagingskans op een betere organische positie en ook je huidige organische positie voor een zoekwoord. Het is aan jou of je deskundige SEO-consultant om vanuit die mix afgewogen keuzes te maken voor jouw belangrijke thema’s.

5.2 Keyword mapping: zoekwoorden in je ideale sitestructuur

In een artikel over zoekwoorden-analyse mag ook het basisprincipe van keyword-mapping niet ontbreken, dus licht ik dit graag kort voor je toe. Keyword-mapping slaat op het toewijzen van een relevante en liefst unieke (primaire en vaak secundaire) keywordfocus aan een specifieke webpagina. Na het vinden en vervolgens kiezen van je zoekwoorden, moet je die namelijk wel concreet aan content-items koppelen, voor nadere (schrijf)acties.

Voor jouw website geldt: bekijk deze als een piramide. Je belangrijke short tail-zoekwoorden plaats je hoog in de kern van je sitestructuur (die je opbouwt middels niveaus en je interne linkstructuur). Vervolgens ‘map’ je mid tail en long tail-zoekwoordfocus steeds verder naar beneden in je sitestructuur. Je daalt vanaf je homepage naar beneden af via categoriepagina’s, subcategorie-pagina’s en productpagina’s.

Search Value Pyramid for keywords
Afbeelding: voorbeeld van de Search Value Pyramid for Keywords, het basisprincipe voor keyword-mapping

Maar ho! Je zoekwoord-kansen zet je dus liefst niet alleen weg in de kern van je sitestructuur (je diensten-gerelateerde content e.d.). Verwerk ook nuttige zoekwoordfocus in content van je ondersteunende sitesecties. Denk aan je FAQ’s of strategisch bedachte blogposts, waarin je met name long tail-keywordfocus en niche-zoekwoorden vaak prima kunt wegzetten.

En weet: een shorttail-focus die je niet in de kern van je site kwijt wilt of kunt, kun je óók eenvoudig aan een blogpost toewijzen, of een blogpost-categorie, of een FAQ-categorie etc..

6. Hoe verwerk ik relevante keywords in mijn content?

Tot slot wijs ik je in dit artikel op het belang van up-to-date kennis hebben van ‘doelgericht schrijven voor zoekmachines’. Want je kunt in je zoekwoorden-onderzoek dan wel prachtige keywords hebben gevonden, en na je analyse vervolgens op relevante wijze deze zoekwoorden hebben gemapt op specifieke content-items, maar dan? Dán moet je vervolgens de optimalisatieslag echt implementeren. Dat is vaak absoluut geen appeltje-eitje (die tijd ligt ver achter ons).

Door een webpagina bewust een relevante en kansrijke keywordfocus te geven, conform SEO Copy Richtlijnen, neemt de kans toe dat je met die content eerder organisch hoge posities inneemt in zoekmachines, voor zoekopdrachten die aansluiten bij je content. SEO Copywriting mag nooit los gezien worden van weten hoe je voor mensen aantrekkelijke content schrijft. De perfecte balans, dát is waardoor je eerder resultaat gaat bereiken.

 

Onthoud: hoe meer concurrentie je thematiek heeft, hoe essentiëler de deskundigheid van je (SEO-)tekstschrijver is.

  • Hoe breng je op de juiste plekken keyword-focus aan zonder je bezoeker te irriteren?
  • Hoe werkt ‘topic modelling’?
  • Welke contextuele tweaks versterken de themarelevantie van je content?
  • Hoe gaat je interne linkstructuur bijdragen aan betere zichtbaarheid en meer bezoekers?
  • Hoe wordt UX en mobiel-vriendelijk schrijven onderdeel gemaakt van het optimalisatietraject?
  • Et cetera.
Disclaimer: SEO is van meer factoren afhankelijk dan alleen een juiste zoekwoord-focus in content. De welbekende pijlers content, techniek & autoriteit liggen hieraan ten grondslag, evenals de regelmatig aangepaste ‘werking’ van de slimme algoritmes van zoekmachines.

Richtlijnen SEO-copy optimalisatie [infographic]

Heb je behoefte aan een compacte visuele handleiding om je SEO Copywriting-inspanningen aan te toetsen? De onderstaande infographic uit een interessant artikel op het Moz-blog helpt je verder:

seo copy - on-page optimalisatie voor zoekwoorden
Bron: Moz

Succes met het vinden van jouw ideale zoekwoorden!

Hopelijk gaat dit stappenplan voor effectief zoekwoorden-onderzoek jou een flink eind op weg helpen. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel c.q. het uitvoeren van een analyse? Laat ze gerust hieronder achter, ik probeer z.s.m. te reageren. Vind je dit een nuttig artikel? Misschien heeft een ander in jouw omgeving er ook iets aan, care & share wat je wilt 😉