Microsoft en Yahoo! sluiten deal: adverteerders winnen, Yahoo! verliest

De deal tussen Yahoo! en Microsoft is rond. Na ruim 1,5 jaar van gesprekken, afwijzingen en pogingen tot vijandige overname is er een deal tot stand gekomen waarin beide partijen zich kunnen vinden. Wat zijn de gevolgen van deze Microsoft-Yahoo! deal?

Details van de Microsoft-Yahoo! deal
De Microsoft-Yahoo! deal heeft wat weg van de aanvankelijke overname van Yahoo! door Microsoft. Deze langdurige soap tussen de nummers 2 en 3 in zoekmachineland leverde destijds geen uitkomst op. De nieuwe deal tussen Yahoo! en Microsoft voldoet wel aan de wensen van beide partijen. In deze 10 jaar durende overeenkomst gaat Bing de zoektechnologie en het advertentieplatform leveren. Yahoo! Search Marketing houdt hierdood op met bestaan, maar de zoekmachine van Yahoo! houdt wel het eigen merk. Ook koopt Microsoft de licentie op de zoektechnologie van Yahoo! voor 10 jaar. Yahoo! zal een percentage van de gegenereerde omzet op de eigen (partner-)websites ontvangen. Daarnaast betaalt Microsoft aan Yahoo! de eerste 5 jaar de zogeheten traffic acquisition costs, wat neerkomt op 88% van de omzet uit search. Het zal nog 2 jaar duren voordat de Microsoft-Yahoo! deal is geïmplementeerd.

Het voordeel van de Microsoft-Yahoo! deal voor adverteerders
De Microsoft-Yahoo! deal levert voor adverteerders groot voordeel op. De interface van Yahoo! haalde het wat betreft gebruiksvriendelijkheid niet bij Microsoft’s AdCenter. Aan de andere kant had Yahoo! een veel groter zoekvolume dan Microsoft. Door de deal tussen beide partijen wordt het beste van deze twee werelden gecombineerd: het zoekvolume van Yahoo! en de interface voor zoekmachine-adverteren van Microsoft.

Yahoo! ziet aandeel kelderen na deal met Microsoft
Terwijl de Microsoft-Yahoo! deal de aandelen van Bing flink doet stijgen, zijn de aandeelhouders van Yahoo! beduidend minder tevreden met de overeenkomst. De bundeling van krachten van de zoekmachines om Google als populairste zoekmachine van de troon te stoten, lag bij de achterban van Yahoo! schijnbaar gevoelig. Het aandeel van Yahoo! daalde in korte tijd dan ook ruim 10%. Dit is nog altijd minder heftig dan hoe het aandeel Yahoo! instortte toen Microsoft afgelopen november de stekker uit onderhandelingen trok, maar nog steeds een fors percentage. Ook Google zag de aandelen licht dalen. De Microsoft-Yahoo! deal levert de zoekmachines overigens een marktaandeel van ongeveer 30% op. Hiermee zouden Yahoo! en Microsoft wel eens een serieuze concurrent kunnen gaan vormen voor Google.