Wordt het Kumo, Bing, Hook of Sift? Discussieer mee!

Microsoft gaat Kumo, als het goed is, op 2 juni lanceren. De naam is nog niet duidelijk. Naast Kumo wordt er nog nagedacht over Bing, Hook en Sift als mogelijke namen voor de nieuwe zoekmachine. Wat is de beste naam voor de nieuwe search engine van Microsoft: Kumo, Bing, Hook of Sift?

Namen van zoekmachines
Kumo staat voor ‘spin’ of ‘wolk’. In het Engels hebben de termen ‘spider’ en ‘cloud’ echter nog meer betekenissen. Een spider doorzoekt het web om pagina’s te indexeren voor zoekmachines. Een cloud wordt gebruikt om dingen te clusteren, zoals een keywordcloud dat bijvoorbeeld doet met keywords.

Microsoft is met Kumo overigens niet de eerste partij die een aparte naam aan een zoekmachine geeft. Op de markt zijn al enige zoekmachines te vinden die luisteren naar vreemde namen. De meest besproken zoekmachines hebben over het algemeen ook de meest aparte namen. Enkele leuke zoekmachinenamen:

Google
De populairste zoekmachine, die iedereen die wel eens iets gezocht heeft op internet kent, is Google. ‘Google’ is afgeleid van ‘Googol’, het getal dat bestaat uit een 1 met 100 nullen erachter. De betekenis van het woord slaat ook meteen op het doel van de zoekmachine: zoveel mogelijk informatie inventariseren.

Yahoo!
Je wordt er al vrolijk van als je de naam uitspreekt: Yahoo! Yahoo! staat echter voor meer. Het is een afkorting voor ‘Yet Another Hierarchical Officious Oracle’ (Nog Een Hiërarchisch Officieus Orakel). Een officieus orakel dat data volgens een bepaalde volgorde rangschikt dus. Een mooie uitleg van de term zoekmachine. Bovendien gaat het volgens de oprichters om de aard en toon van de term Yahoo!: onbehouwen en lomp.

Cuil
Cuil dient uitgesproken te worden als “cool”. De stoere zoekmachine onderscheidt zich vooral door de onconventionele vormgeving van de zoekresultaten. Cuil betekent echter meer. Het betekent ‘kennis’. De zoekmachine zou meer ‘weten’, beter omgaan met zoekresultaten en op een nieuwe en snellere manier indexeren. Dat snellere indexeren zorgde er al voor dat Cuil websites liet crashen.

Kumo betekent ‘spin’ of ‘wolk’, Sift, Bing en Hook betekenen
De naam Kumo staat, zoals eerder gesteld, nog verre van vast. Naast Kumo gonzen de namen Sift, Hook en Bing door de wandelgangen.

De meest logische van de 3 alternatieven is Sift. ‘To sift’ betekent namelijk ‘uitzoeken’, ‘sorteren’, ‘ordenen’ en wat dies meer zij. Dat zijn ook de taken van de zoekmachine. De meest logische keuze is dus Sift.

Bing klinkt echter ook goed, al lijkt het erop dat deze term geen betekenis heeft. Het zou uiteraard nog kunnen dat Microsoft een prachtige afkorting maakt van de naam Bing. Wat mij betreft ligt de naam Bing ook wel lekker in de mond. Zoals mensen nu roepen “even googelen”, kan ik me voorstellen dat ook “even bingen” wel een term zou kunnen worden. Of, zoals Microsoft het stelt: Bing it!

Als derde alternatief voor Kumo wordt Hook genoemd, hoewel Microsoft nog geen eigenaar is van dat domein. Hook betekent ‘haak’ en is in veel gezegden in het Engels terug te vinden. Geen enkel gezegde met Hook weet echter een betekenis te geven die relevant is voor een zoekmachine. Aan de andere kant doet Bing dat ook niet.

Discussieer mee!
Wat moet Microsoft doen? Kumo of Sift is in ieder geval nog van betekenis, maar Bing klinkt ook niet gek. Of misschien is Hook wel de beste naam voor de nieuwe zoekmachine. Dus wat moet het volgens jullie worden: “Kumo it!”, “Sift it!” of “Bing it!”?