Yahoo! publiceert winstcijfers en bevestigt ontslagen (2008)

Yahoo! heeft de winstcijfers gepubliceerd. Tegelijkertijd met deze winstcijfers worden de ontslagen bij Yahoo! nu door het in search gespecialiseerde bedrijf bevestigd. Ongeveer 10 procent van de werknemers bij Yahoo! kan zijn spullen pakken.

Winstcijfers van Yahoo!
Yahoo! maakte in het derde kwartaal van 2008 1,786 miljard dollar winst. Dat is 1 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. In de VS steeg de winst van Yahoo! 7 procent naar 1,2 miljard dollar, terwijl de winst buiten de VS voor Yahoo! met 12 procent daalde naar 507 miljoen dollar.

Google heeft weinig last van de problemen die Yahoo! momenteel ondervindt. Hoewel de aandelen van Google ook af en toe kelderen (tot dieptepunten), vertoonde de winst van ’s werelds grootste zoekmachine nog steeds een stabiele groei. Google bewees hiermee dat search nog steeds een stabiele markt is. Ook bleek dit uit de algemene cijfers van de zoekmachinemarkt. De betrokkenheid van de bezoekers neemt toe en pageviews zijn met 17 procent gestegen.

Maatregelen van Yahoo!
Yahoo! heeft niet alleen een tegenvallende winst. De aandelen Yahoo! zitten nog steeds op een historisch dieptepunt. Maatregelen om de kosten te beperken worden nu genomen. Ten eerste is bevestigd dat 10 procent van de werknemers bij Yahoo! ontslagen gaat worden. Nieuw personeel zal in de toekomst door Yahoo! worden gezocht in de lageloonlanden.

Yahoo! is daarnaast bezig om de zoekmachine een ander uiterlijk te geven om een meer persoonlijke ervaring te bieden. De interface moet van een algemene zoekmachine worden getransformeerd tot een “gepersonaliseerd internetdashboard” waarin content van derden en e-mail geïntegreerd kan worden, aldus een woordvoerder van Yahoo!

De advertentiedeal tussen Yahoo! en Google
Yahoo! en Google zien de advertentiedeal nog steeds doorgaan. Voor Yahoo! zou deze deal een (financieel) hoop goed kunnen maken. Echter, advocaten die de deal moeten rondmaken tussen Google en Yahoo! hebben gezegd dat er nog veel problemen zijn. Op dit moment is er nog een lange weg te gaan tot er overeenstemming is bereikt tussen de Amerikaanse Minister van Justitie en Yahoo! en Google. Wordt vervolgd…