Marketing via social media: welke resultaten kun je verwachten?

Social media kennen vele verschijningsvormen. Zoals al eerder bleek, kunnen social media voor webwinkels veel resultaat opleveren (mits goed ingezet). Er zijn verschillende strategieën om je merk in de spotlight te krijgen. Hiervoor kun je Twitter, LinkedIn, Xing, Hyves en andere sociale netwerken gebruiken. Ook kun je je wenden tot sociale nieuwssites en social bookmarking sites als Digg, Delicious etc. Welke resultaten kun je behalen met welke soorten social media?

Sociale netwerken

Een succesvolle campagne op sociale netwerken draait niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Het gaat niet puur om hoeveel traffic je genereert, maar om de kwaliteit van de relaties die je opbouwt. Het draait op sociale netwerken om persoonlijk contact. Hierover is ook al het een en ander uitgelegd in het artikel ‘Zoekmachine-optimalisatie door social media maximaliseren (Social SEO): 5 strategieën‘.

Exposure en ‘buzz’
Aanwezigheid op sociale netwerken maakt het mogelijk om in contact te komen met je doelgroep op een manier die traditionele media nooit boden. Boeiende verhalen, leuke anekdotes en interessante links vinden snel hun weg door sociale netwerken. Een goed uitgedachte strategie kan daardoor leiden tot veel exposure bij prospects, klanten en collega’s binnen social media.

Branding
Voor bedrijven die via social media al exposure hebben gegenereerd, is branding een interessante bijkomstigheid. Op sociale netwerken kun je, door de juiste strategie toe te passen, je geloofwaardigheid, loyaliteit van je klanten en je naam versterken. Door kennis te delen en vragen te beantwoorden of mensen te helpen, zet je jezelf neer als autoriteit in jouw vakgebied op social media.

Reputatiemanagement
Sociale netwerken kunnen op twee manieren een belangrijke rol spelen in reputatiemanagement. Klanten die een probleem met je product of dienst hebben waarvoor je dat probleem oplost, zijn loyalere klanten dan klanten die nooit een probleem met je product of dienst hebben gehad. Dit is, zoals marketeers weten, een wetmatigheid in de marketing. Help klanten met problemen en neem hun irritatie ten opzichte van je merk weg. Dit kan perfect via sociale netwerken.

Ook kun je via sociale netwerken reputatiemanagement in de zoekmachines toepassen als onderdeel van Social SEO. Bij Traffic Builders verzorgen we een soortgelijke dienst onder de noemer SEO PR. Pagina’s van sociale netwerken ranken meestal hoog in de zoekresultaten. Je kunt zo negatieve berichten uit de top-10 van de zoekresultaten drukken met positieve berichtgeving op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken.

Sales
Uiteraard kunnen sociale netwerken, als ze in staat zijn tot bovenstaande resultaten, ook de sales boosten. Pas salesstrategieën wel met beleid toe. Berichten die interessant en goed getarged zijn, kunnen veel opleveren. Je kunt klanten hiermee wijzen op nieuwe producten of diensten, interessante blogposts en artikelen en aanbiedingen. Dergelijke inspanningen op sociale netwerken kunnen gemakkelijk tot nieuwe of meer verkopen leiden. Zolang het bericht relevant is, zullen contacten uit je sociale netwerk er over het algemeen ontvankelijk voor zijn.

Negatieve uitwerkingen van sociale netwerken
Marketing op sociale netwerken moet je met beleid, voorzichtigheid en een goed doordachte strategie uitvoeren. Lukraak berichten de wereld in helpen of mensen in je sociale netwerk met mailtjes bekogelen zal negatief uitwerken. Teveel berichtgeving zal door gebruikers van sociale netwerken beschouwd worden als SPAM en werkt averechts. Houd altijd het hoofddoel van sociale netwerken in gedachten: netwerken, dus niet in eenrichtingsverkeer promoten. Deelname aan sociale netwerken moet dan ook in het teken staan van iets toevoegen aan het sociale netwerk, niet promotie van jezelf en je diensten.

Sociale netwerken zijn open en voor iedereen toegankelijk. Wees erop bedacht dat alles wat jij en je eventuele werknemers op hun profiel zetten, door hun sociale netwerk gelezen kan worden. De consequenties van berichten die je reputatie of de reputatie van je merk schaden, kunnen groot zijn.

CAPI visual

Social bookmarking sites en sociale nieuwssites
Social bookmarking sites en sociale nieuwssites bieden minder mogelijkheid tot interactie met je doelgroep dan sociale netwerken. Wel kun je voor snelle verspreiding van content en het genereren van traffic naar je website veel toegevoegde waarde halen uit social bookmarking sites en sociale nieuwssites.

Exposure en traffic
Social bookmarking sites en sociale nieuwssites kunnen enorme exposure genereren in zeer korte tijd. Een populair artikel op Digg kan leiden tot duizenden nieuwe bezoekers op de eigen website. Om deze traffic te behouden, is het goed om een langetermijnstrategie te hebben. Snel gegenereerde traffic van social bookmarking sites en sociale nieuwssites is anders namelijk ook weer snel verdwenen.

Abonnees en herhalingsbezoeken
Een deel van de door social bookmarking sites en sociale nieuwssites gegenereerde traffic zal zich inschrijven voor bijvoorbeeld een RSS-feed of de URL in de Favorieten opslaan voor toekomstige mogelijkheden. Richt de pagina waar de link op de social bookmarking site of sociale nieuwssite naar verwijst hierop in, zodat je het maximale haalt uit deze ‘first time visitors’. Artikelen die hulp bieden, zoals tutorials, tips en zogenaamde ‘how-to’s’ halen vaak de meeste bezoekers binnen. Als je dergelijke berichten blijft schrijven, kun je jezelf positioneren als autoriteit op sociale nieuws- en social bookmarking sites.

Links en rankings
Social bookmarking sites en sociale nieuwssites hebben een enorm bereik. Als de artikelen die je schrijft goed ontvangen worden, zul je automatisch natuurlijke externe links genereren. Zijn dit kwalitatief goede links, dan zijn ze van langdurige en grote waarde, doordat ze je rankings flink kunnen verbeteren. Schrijf je dus linkwaardige content, dan haal je veel toegevoegde waarde uit sociale nieuws- en social bookmarking sites.

Negatieve uitwerkingen van social bookmarking sites en sociale nieuwssites
Op sociale nieuwssites komen bezoekers die over het algemeen weinig interesse hebben in corporate artikelen. Zorg dus dat de artikelen die je aandraagt niet alleen goed zijn voor je bedrijf, maar ook iets toevoegen aan de sociale nieuwssite. Artikelen die puur geschreven zijn om links te genereren en weinig tot geen relatie hebben met je bedrijf, kunnen je naam om zeep helpen. Onderschat de lezers niet: elke fout, onwaarheid of actie puur ten behoeve van zelfverrijking wordt op sociale nieuwssites doorzien en kan je bedrijf onherroepelijk schaden. Stuur geen SPAM de wereld in en volg altijd de regels van de sociale nieuwssite.

Social banner

Social media: eigen keuze
Social media kunnen je enorm helpen met het in de markt zetten van je merk en het genereren van naamsbekendheid en omzet. Houd altijd in je achterhoofd dat social media draaien om interactie en iets toevoegen aan de community. Bedenk een goede strategie en je kunt verrassende resultaten behalen met social media!