Online marketing webwinkels VS verandert door recessie

De online marketing van webwinkels wordt nog steeds kritisch onder de loep genomen. De recessie lijkt nog aan te houden, waardoor in de VS goedkopere vormen van online marketing worden aangewend. Dit blijkt uit een onderzoek van Forrester Research onder 117 webwinkels in de VS.

Social media enorm populair onder webwinkels
Online marketingactiviteiten als zoekmachine-adverteren en zoekmachine-optimalisatie worden steeds minder gebruikt door webwinkels in de VS, terwijl des te vaker wordt gegrepen naar social media. Facebook, Twitter en e-mail zijn nu belangrijke kanalen voor de online marketing van webwinkels. Ondanks de vele cijfers die aantonen dat social media niet de resultaten oplevert die uit zoekmachinemarketing worden gehaald, geloven webwinkels sterk in de kosteneffectiviteit van social media. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar webwinkels massaal voor zoekmachinemarketing kiezen.

Naast webwinkels zijn er ook veel grote bedrijven die social media marketing aanwenden. Wal-Mart, General Mills en andere grote ketens laten webredacteuren over hun producten schrijven om zo ambassadeurs van hun merk te creëren. Ook e-mailmarketing krijgt meer aandacht.

Webwinkels VS investeren minder in online marketing
Hoewel webwinkels optimistisch blijven in deze tijden van recessie, wordt er gesneden in het budget voor online marketing. Dit deels als reactie op het, ondanks een toename van mensen die online hun aankopen doen, teruglopen van de inkomsten van webwinkels in de VS. Forrester voorspelt een afname van de groei in online retail (met uitzondering van de online reisbureaus) in de komende jaren van 13 procent in 2010 naar 8 procent in 2013.

Goedkope online marketing vs. kosteneffectieve online marketing
Online marketing via social media kan goedkoper zijn dan zoekmachinemarketing. Echter, het gaat erom welke vorm van online marketing kosteneffectief is. Tijdens een recessie blijkt zoekmachinemarketing te zorgen voor een niet te evenaren ROI. Het lijkt er dan ook op dat online marketing via social media meer een hype is waar alle bedrijven aan willen hebben meegedaan, dan dat het een serieuze vervanger voor zoekmachinemarketing als meest kosteneffectieve vorm van online marketing wordt. Het blijkt ook beter om een combinatie tussen social media en zoekmachinemarketing te zoeken die uit beide vormen van online marketing het maximale haalt.